Ейдриън Болинджър е изкачвал Еверест - най-високия връх на Земята, осем пъти.

Това е опасно, но и възнаграждаващо предизвикателство - същото важи за управлението на собствен бизнес.

46-годишният Болинджър е прекарал последните 25 години в изкачване на най-високите върхове в света, ръководейки повече от 150 международни експедиции на шест континента.

Той е и основател и главен изпълнителен директор на компанията Alpenglow, която помага на приблизително 6000 клиенти годишно да изкачат тези върхове.

За старта на своя бизнес с Alpenglow през 2004 г. планинарят събрал 10 000 долара, спестени от предишната му работа като планински водач и от различни странични дейности, включително от работата му като ски инструктор в Колорадо, като сервитьор и дори като служител на паркинг. 

Днес компанията му е на път да генерира приходи от 3 милиона долара за 2022 г., пише CNBC. Цените на Alpenglow варират от 275 долара за въвеждащ курс по алпинизъм до 98 000 долара на човек за екскурзия с водач до връх Еверест.

"Планинското катерене и предприемачеството са рискови начинания, които изискват умствена и физическа устойчивост, за да бъдат успешни. Никога не бива да приемате успеха за даденост, защото провалът винаги е сред опциите", казва Болинджър. 

По думите му, това е нещо, за което говори много с клиентите, преди да се запишат на някоя от екскурзиите.

„Това, че разполагате с голяма сума пари, за да отидете на място, като връх Еверест, и сте отделили пет седмици от живота си, не е гаранция за успех“, смята планинарят. 

Болинджър изгражда бизнеса си, използвайки уроците, които е научил в планините.

Родителите му настоявали той да стане лекар и той бил на път да изпълни тази амбиция. След като завършва курс по медицина в университета в Джорджтаун през 1997 г., Болинджър казва на семейството си, че просто иска да отложи основното си медицинско образование с една година, за да може да се наслади на катеренето, след което да се откаже от него за дълго време и да се посвети на кариерата си.

Той прекарва следващите 12 месеца, като едва изкарва прехраната си като туристически водач, но все пак парите му стигат, за да финансира собствените си пътувания до Южна Америка и Хималаите.

И вместо да изключи планинското катерене от живота си, Болинджър стига до извода, че няма начин да се върне в медицинското училище.

От 2000 г. до 2004 г. той започва работа като водач по катерене за компания, наречена Earth Treks, и започва да преподава ски уроци. От тези свои дейности той печели по около 38 000 долара годишно.

През 2004 г. планинарят продава мотоциклета си, за да покрие разходите от 3000 долара за изграждане на уебсайта на Alpenglow и инвестира още около 7000 долара от собствените си спестявания за началните разходи - от правните такси за регистрация на компанията до закупуването на експедиционно оборудване, като палатки, въжета и останалата необходима екипировка.

В началото той разчита на реклама "от уста на уста", за да развива бизнеса си. Привличането на клиенти е трудно и той се отказва от заплатата си през първите пет години от развитието на компанията и живее с приблизително 20 000 долара на година от различни случайни работни места.

„Тази първа година ръководих само две експедиции, които имаха общо осем клиенти“, спомня си Болинджър. 

След пет години опити да получи разрешително да води местни катерачни турове в Колорадо, Болинджър вдига залозите и се мести в Олимпик Вали, Калифорния.

Там той получава одобрение да предлага курсове по алпинизъм и екскурзии с водач в планините на Сиера Невада, което означава, че не трябваше да разчита единствено на клиентите, готови да похарчат хиляди долари за големи международни експедиции.

Болинджър казва, че според много хора, той е „зависим от адреналина“ поради присъщата опасност и често негостоприемните условия на планинското катерене.

„Всъщност, в моя спорт, ако почувствам този прилив на адреналин, това означава, че съм направил поредица от грешки, които са ме поставили на място, на което не трябва да съм. А това означава, че съм на път да се убия“, казва планинарят. 

Той е категоричен, че основната му цел е да избегне всички ненужни рискове. Това изисква много проучвания и предварителна подготовка, за да сте сигурни, че ако поемате някакви рискове, те поне са информирани. 

В планината това означава внимателно проучване на метеорологичните условия и маршрутите за катерене, за да се определят най-безопасните начини за действие.

Като главен изпълнителен директор на компанията, за него това означава щателна проверка на новите бизнес партньори или опит да се предвиди всеки възможен резултат за всеки нов план за разрастване на бизнеса.

Тогава, дори когато се сблъскате с опасност, която никога не сте си представяли, ще сте обучили мозъка си да решава бързо проблемите, свързани с нея.

Проучванията показват, че стратегията може да ви помогне да избегнете емоционалната реакция. Запазвайки спокойствие в стресова ситуация, е по-малко вероятно да вземете прибързани, опасни решения, казва Ейдриън Болинджър