Пътят към успеха като предприемач може да следва различни траектории, но всяка от тях е свързана с определени трудности. Лесно е човек да бъде настроен скептично, когато става въпрос за правене на бизнес, защото това наистина не е лесна работа и не е за всеки. 

Може да звучи като клише и да е повтаряно милиони пъти от различни хора по света, но упоритият труд и решителността са необходими условия за всеки предприемач.  

Освен това той или тя трябва да разпознават предизвикателствата не като признаци на провал, а като препятствия, които трябва да бъдат преодолени. 

The Entrepreneur изброява четири от най-често срещаните предизвикателства, с които може да се сблъскате в развитието на вашия бизнес, заедно със съвети за това как да ги преодолеете.

Парите може да свършат, но това не е краят на света

Паричните средства са един от най-предизвикателните елементи при управлението на бизнес. Трябва да сте сигурни, че постъпват достатъчно пари, за да поддържате всички операции и изплащането на възнагражденията на служителите.

Компаниите често преминават през периоди на нисък паричен поток, през които може да се наложи да забавят или отменят проекти, да наемат по-малко персонал или дори да затворят изцяло.

Защо предприемачите понякога остават без пари? В много случаи това е резултат от забавяне на икономиката, но подобна ситуация може да възникне и поради фалит на клиент или защото маркетинговите усилия не дават толкова добър ефект, колкото първоначално се е очаквало.

Възможно е също така те да не са предвидили сумите, които ще са им необходими за различни аспекти на бизнеса им.

Когато попаднете в някой от тези сценарии, управлението на паричния ви поток трябва да бъде вашият основен приоритет. Една от възможностите е да кандидатствате за кредит, но неговото управление е отделен въпрос, за който ще стане дума по-нататък. 

Не можете да угодите на всички, но винаги можете да се поучите от скептиците

Всеки предприемач се опитва да гледа на собствените си решения от правилната страна. Ако правите нещо, към което изпитвате страст, вероятно живеете с убеждението, че хората ще искат това, което предлагате. Трябва да сте сигурни, че всяко решение е взето с увереност и убеденост.

Но също така е важно да разберете, че е нормално хората да са безразлични към определена идея или човек. Може би те имат предварително изградено мнение за вас или вашия продукт, което им пречи да го оценят безпристрастно.

Освен от предубежденията, липсата на интерес у скептиците може да бъде причинена от невежество или страх. За един предприемач е важно да открие какво прави клиентите скептични и да предостави решение.

Това, че имате съмнения, не означава, че вашата идея или бизнес не са добри — това може да означава, че просто се нуждае от повече работа. Съмненията в много ситуацииq всъщностq са нещо позитивно, пише още The Entrepreneur. Те означават, че нещо от това, което би било перфектно, липсва.

Клиентите не идват наготово, трябва да имат причини за това

В света на предприемачеството има много начини клиентите да повлияят на бизнеса. Те могат да бъдат чудесен източник на знания, особено ако се интересуват от даден продукт или услуга. По този начин клиентите могат да бъдат ценен ресурс за компанията.

Нf те също имат своите изисквания. Трудността, от гледна точка на предприемача, е свързана с необходимостта да гарантира, че техните очаквания са изпълнени и че те се чувстват доволни от опита си с неговия бизнес. 

Поддържането на силни взаимоотношения с клиентите е ключа към запазване на конкурентоспособността. 

Фиджи - истории с канибали и нестинари

Кредите са трудни за управление, но понякога са необходими

Предприемачеството е рисковано начинание, а кредитирането може да бъде голям проблем. Но не чак толкова голям, ако човек знае какво прави.

Кредитната система е нож с две остриета. От една страна, тя може да помогне на предприемачите да получат ресурсите, от които се нуждаят, за да стартират и развият своя бизнес. От друга страна, тя може да бъде и пречка, когато става въпрос за поддържане на бизнеса.

Например, ако има изтеглен заем или кредитна линия към банка, фирмата ще трябва да плаща лихва по този заем всеки месец. Това означава, че ако тя не плати сметките си навреме, банката ще начисли по-висока лихва за отпуснатата сума, което може да доведе до сериозни финансови проблеми.

За да не се стига до подобни финансови проблеми, предприемачът трябва да разбира плюсовете и минусите на всички налични опции за финансиране, за да е сигурен, че може да се възползва от тях.