Организаторите на Световното първенство по футбол в Катар смятаха, че високите температури ще представляват най-голямата опасност за здравето на играчите в пустинята.

Но се оказа, най-големият проблем за спортистите е именно скъпото решение на организаторите за справяне с жегата - мощните климатични инсталации.

Само няколко дни след началото на Мондиала бразилската футболна звезда Антони и няколко от неговите съотборници започват да се оплакват от проблеми с дразнене в гърлото.

Оказва се, че може би просто са настинали заради рязката промяна в температурите на терена и извън него, пише The Wall Street Journal. 

В Катар дневните температури дори през ноември и декември понякога надхвърлят 30 градуса. Всяко закрито пространство е снабдено с мощни охладителни системи, а също и някои от откритите площи.  

На стадионите, където се играят мачовете от световното, са инсталирани огромни вентилационни отвори, охлаждащи терена и трибуните. В непосредствена близост до тях усещането е като в хладилник. 

Въпросът е дали този "леден бриз" наистина разболява играчите?

В един от последните мачоlе термометрите показаха, че на трибуните е с няколко градуса по-хладно, отколкото извън стадиона. А на терена, където климатикът обикновено е концентриран, за да охлажда играчите, вероятно е още по-студено.

На закрито, в официалните съоръжения на Световното първенство, не е необичайно да видите персонал, носещ якета или суичъри, дори когато температурата навън надвишава 30 градуса по Целзий. 

На една от пресконференциите на отбора на САЩ температурата в залата, пълна с играчи от отбора, беше около 20 градуса.

Последните изследвания подкрепят идеята, че студеният въздух може да направи спортистите по-уязвими на разболяване. Д-р Акико Ивазаки, професор по имунобиология в Йейл, казва, че драматичните промени в температурата, каквито играчите изпитват в Катар, всъщност, могат да накарат хората да се почувстват зле.

Тя смята, че естествените защитни сили на тялото в носа, устата и гърлото се нуждаят от време, за да се приспособят към определени климатични условия. Сухият и студен въздух може да отслаби имунните реакции и да направи организма по-податлив на вирусна инфекция.

За Катар революционната климатизация беше част от обещанието, което страната пое с кандидатурата си на органицатор. Когато стартира кампанията си за домакинство на турнира преди повече от 12 години, Катар кандидатстваше за Световно първенство през юни и юли.

През 2015 г. обаче ФИФА предприе безпрецедентната стъпка да премести турнира за ноември и декември, именно за да избегне жестоките летни жеги.

Въпреки че изграждането на осемте стадиона представлява само около 10 милиарда долара от общия бюджет на страната от 220 милиарда долара, свързан с проектите за Световното първенство, мащабът на климатичните им инсталации е различен от всичко, опитвано някога при подобни съоръжения. И сега проблемът е, че те работят твърде добре.

Испанският нападател Алваро Мората и защитникът на отбора Дани Карвахал пропуснаха част от тренировките в Катар поради настинки, дължащи се на климатиците в хотелските им стаи. Датският нападател Кристиан Ериксен пък казва, че не се чувства добре, откакто е кацнал в Катар.

Футболните звезди не са първите спортисти, които се оплакват от места, наподобяващи хладилни витрини в супермаркет. Притесненията за агресивната климатизация са често срещани сред европейците и сред много южноамериканци, които пътуват до страни, в които се използват мощни климатици заради жегите. 

Световният номер 7 в тениса за мъже - руснакът Даниил Медведев, идентифицира проблема на Откритото първенство по тенис на САЩ по-рано тази есен.

„Отиваш под душа, потиш се и после излизаш. Ако се отпуснеш малко за няколко минути, например след мача, и поседиш пет минути до климатика, можеш да се разболееш сериозно“, коментира Медведев.

Организаторите на Световното първенство по футбол в Катар все още се опитват да намерят "златната среда". Когато климатикът на стадиона беше спрян един час преди нощния мач на Англия срещу САЩ миналия петък, температурата бързо започнаха да се повишава.

В края играчите на Англия отбелязаха, че на терена след полунощ жегата е била по-силна, отколкото при откриването на турнира, което се проведе в топлината на обедното слънце.