Фазата на конструиране на един от големите научни проекти на 21-ви век започва днес.

Радиотелескопът Square Kilometre Array (SKA) ще бъде най-големият в света при завършването си през 2028 г.

Разделеното между Южна Африка и Австралия, с централа във Великобритания, съоръжение ще се заеме с разрешаването на най-големите въпроси в астрофизиката.

Телескопът ще осъществи най-прецизните тестове на теориите на Алберт Айнщайн и дори ще търси извънземни.

Делегации от осемте държави, които ръководят проекта, присъстват на церемонии в Мърчисън, Западна Австралия и в Кару, Южна Африка.

Когато празничната част приключи, ще влязат булдозерите.

"Това е моментът, в който всичко се превръща в реалност," казва професор Фил Даймънд, генерален директор на Square Kilometre Array Organisation (SKAO).

"Това е едно 30-годишно пътешествие. В първите 10 години развивахме концепции и идеи. Вторите 10 години минаха в технологични разработки. Сега през последното десетилетие се занимава с подробен дизайн, осигуряване на обекти и разговори с правителствата за създаването на организация и осигуряването на средства за началото на проекта," казва той пред BBC.

Първоначалната архитектура на телескопа ще включва малко под 200 параболични антени, или "чинии", както и 131 000 диполни антени, които малко приличат на коледни елхи.

Целта е да се конструира ефективна събирателна зона с площ стотици хиляди кв. м.

Това ще предостави на телескопа SKA несравнима чувствителност и резолюция, докато преследва цели в небето.

Системата ще действа в честотния диапазон от около 50 мегахерца до 25 гигахерца. По отношение на дължината на вълната това е в диапазона от сантиметри до метри.

Това би трябвало да даде възможност на телескопа да засече много слаби радио сигнали, идващи от космически източници на милиарди светлинни години от Земята, в това число онези сигнали, излъчени в първите няколко стотин милиона години след Големия взрив.

Една от големите мисии на SKA ще бъде да проследи пълната история на водорода - най-разпространения елемент във Вселената.

Телескопът би трябвало да може да засича наличието на водород, дори преди големи облаци от него да се разпаднат, за да образуват първите звезди.

"SKA ще допринесе за много сфери от астрономията," казва доктор Шари Брийн, ръководител научна дейност на обсерваторията.

Телескопът се конструира в зони, които вече се използват за радиоастрономия в по-малки мащаби.

За разширяването на тези обекти обаче се изискват различни разрешителни за ползването на земята от фермери в Кару, както и от коренното население в Мърчисън.

Така общите финансови разходи до момента ще достигнат малко под 500 млн. евро от очаквания окончателен бюджет в размер на 2 млрд. долара.

Първото голямо постижение се очаква през 2024 г., когато четири чинии в Австралия и шест антенни станции в Африка ще заработят заедно като основен телескоп. След това ще бъде конструирана останалата част от съоръжението.

До 2028 г. SKA ще разполага със събирателна площ от малко под 500 000 кв. м. Той обаче е проектиран, така че може да продължи да се разраства, вероятно до така желаните 1 млн. кв. м, или 1 кв. км.

Един от начините това да се случи е като все повече държави се присъединяват към организацията и осигуряват необходимите средства.

Настоящите страни членки са: Южна Африка, Австралия, Великобритания, Китай, Италия, Нидерландия, Португалия и Швейцария. Тези държави са ратифицирали договора.

Франция, Испания най-отскоро и Германия поеха по пътя на присъединяването. Канада, Индия, Швеция, Южна Корея и Япония са заявили намерения да се присъединят на някакъв етап.