Британски инженери търсят нова работа за космически робот, който е трябвало да отиде до Марс, но впоследствие е останал безработен. Една от неговите алтернативи за реализация е на Луната, пише BBC. 

Четириколесното превозно средство първоначално е разработено, за да помогне за взимането на скални проби от Червената планета. Но след това европейската космическа агенция и американската НАСА са се отказали от тази идея и се предпочели да изпратят хеликоптери, които да извършат задачата.

Това изправя британския екип на аерокосмическата компания Airbus пред предизвикателството да намери нова работа за “съкратения” апарат. 

Прототипът на марсохода е бил тестван в каменна кариера в Бедфордшир. Неговите камери, комбинирани с автономен навигационен софтуер, му позволяват да избира пътя си и да избягва препятствията без намесата на човешки оператор. 

С потенциалното завръщане на хората на Луната по програмата Artemis на НАСА има възможност марсоходът да бъде преоборудван, за да работи на лунната повърхност.

Марсоходът на Airbus, наречен Rosalind Franklin, вече е завършен и предстои да бъде изпратен до Червената планета най-вероятно през 2028 г. Airbus се занимаваше с разработването и изграждането на шестколесното превозно средство в продължение на две десетилетия.

Прототипът, който се катери по скалите в кариерата в Бедфордшир, трябваше да бъде неговият наследник, но преждевременното му “пенсиониране” през юли накара експертите на Airbus да търсят друга възможност за неговата реализация.

Това означава идентифициране на мисия, която служителите на космическата агенция смятат за перспективна и са готови да финансират.

Една подобна възможност може да се отвори още другия месец. Тогава се очаква европейските министри на научните изследвания да дадат зелена светлина на проекта European Large Logistics Lander, известен още като EL3. Той ще доставя провизии на астронавтите на Artemis на Луната.

Именно това може да се окаже опцията, която Airbus търси за своя апарат, пише още BBC.

Естествено, няма как превозно средство, предназначено за една планета, да бъде изпратено в напълно различен свят и да работи по същия начин, затова настоящата концепция ще се нуждае от промени.