Разполагащият с живописни плажове, извисяващи се планини и огромен набор от древни забележителности Балкански полуостров е идеалното място за дълга почивка, а допълнителен бонус е, че големи части от региона до голяма степен все още не са в полезрението на международните туристи, пише Forbes.

Докато хърватски градове, като Сплит и Дубровник, отчитат огромен скок в туризма през последните години, на полуострова има множество дестинации, които предлагат сходна архитектура, но с много по-малко туристи.

Ето и пет подценени града, според изданието: 

Варна, България

Въпреки че често е засенчван от столицата на България, Варна разполага с нещо, което е особено привлекателно за туристите – крайбрежие. Това историческо населено място е един от основните крайбрежни курортни градове в страната, предлагайки богат набор от хотели в близост до популярни ресторанти с морска храна, пише изданието.

В слънчеви дни дългият плаж с бял пясък е идеалното място за плуване и слънчеви бани, а намиращият се наблизо Археологически музей на Варна е дом на римски бани, антични бижута и едно от най-старите златни съкровища в света, посочват още от Forbes.

Берат, Албания 

Pixabay.com

Дългото крайбрежие на Албания е известно с идиличните си крайбрежни селца, но във вътрешността на страната има и множество очарователни исторически селища, които могат да бъдат разгледани. Берат, който е разположен на бреговете на река Осум, е едно от тях.

Управляван в продължение на векове от различни култури, Берат е наситен с разнообразие от различни архитектурни стилове и множество исторически къщи по улиците. Въпреки че джамиите и църквите не липсват в града, една от основните му атракции е замъкът Берат, в който има множество сгради от 13-и век.

Добой, Босна и Херцеговина

За посетителите на Република Сръбска историческият град Добой крие една многовековна атракция, известна като крепостта Добой.

След като разгледат крепостта и опитат босненската кухня в стария град, туристите могат да отскочат до намиращото се наблизо Горанско езеро, където могат да поплуват и да се полюбуват на дивата природа.

Ниш, Сърбия

Pixabay.com

В южната част на Сърбия се намира Ниш, откъдето е започнал възходът на особено голям брой римски императори. Емблематичният Константин Велики е един от много владетели, които произхождат от града.

В днешно време градът може да се похвали с множество исторически сгради и забележителности. Освен на историческите атракции, Ниш е дом и на процъфтяваща кулинарна сцена с първокласни ресторанти в центъра, пише Forbes.

Охрид, Северна Македония 

Pixabay.com

Сгушен в югозападната част на Северна Македония, Охрид е дом на редица елементи от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук туристите може да видят висока концентрация на многовековни църкви от византийско време, докато водите на Охридското езеро разполагат с богат набор от местни риби и растения.

Културното наследство на Охрид със сигурност е богато, но туристите, които търсят спокойствие, може да се отправят към намиращия се наблизо Национален парк Галичица.