Някои вътрешни полети във Франция ще бъдат забранени, ако има съществуваща алтернатива с влак.

Това решение, взето от Европейската комисия миналата седмица, проправя път за намаляване на въглеродните емисии, посочва T+L.

Забраната ще важи за маршрути, при които съществува железопътна алтернатива, отнемаща по-малко от 2.5 часа път, според френския министър на транспорта Клеман Бон.

За да попадне в границите на забраната, дестинацията ще трябва да се обслужва от няколко директни, високоскоростни железопътни връзки всеки ден, според Европейската комисия.

„Франция е пионер с тази мярка, произтичаща от Конвенцията за климата“, написа Бон в Twitter.

Засега от нея ще бъдат засегнати три маршрута - между парижкото летище Orly и Бордо, Нант и Лион. На всички превозвачи ще бъде „забранено“ да летят между тези дестинации.

В бъдеще други въздушни маршрути — например между парижкото летище Charles de Gaulle и Рен и Лион, както и между Лион и Марсилия, също могат да бъдат забранени, ако железопътните услуги се подобрят, тъй като в момента те не позволяват да се стигне до летището достатъчно рано сутрин или да се тръгне оттам късно вечерта.

Забраната за пътуване със самолет ще бъде в сила три години, като ще бъде преразгледана след две.

Пътуването с влак в Европа е един от най-добрите начини за придвижване заради съществуващите високоскоростни връзки между много големи градове и държави.

Във Франция първата пътническа линия започва да се движи през 1800 г., като SNCF днес управлява както високоскоростни, така и конвенционални влакове на дълги разстояния в цялата страна, включително 11 високоскоростни линии, които покриват повече от 2 500 км.

SNCF, заедно със своя германски партньор, разработва нова високоскоростна директна връзка между Париж и Берлин, която ще свърже двата големи града за 7 часа.