Задръстване от петролни танкери се образува в Босфора след въвеждането на новите санкции върху износа на руски петрол.

Властите изискват от преминаващите плавателни съдове застрахователни удостоверения за спазване на новите изисквания, предава Financial Times.  

Новите санкции, които влязоха в сила в понеделник, не позволяват сключване на застраховка за танкерите, товарещи руски суров петрол, ако той е закупен над ценовата граница от 60 долара за барел.

Ограничението беше въведено с цел да се запази стабилността на глобалния пазар, но същевременно да се понижат експортните приходи на Москва, които режимът на Путин използва за финансиране на инвазията в Украйна. 

Това е и причината, поради която Турция, контролираща трафика през Босфора и Дарданелите, изисква документи за сключените застраховки на плавателните съдове. 

Русия обеща да продължи да изнася своя петрол, дори ако бъде откъсната от западните застрахователни пазари, но заяви, че няма да сключва сделки с държави, спазващи ценовия таван.

Около 19 танкера със суров петрол са чакали да прекосят турските води в понеделник, според корабни брокери, търговци на петрол и служби за сателитно проследяване.

"Задръстванията" са първият знак, че таванът на цените може да наруши доставките на суров петрол, дори и в случаите, когато те не са свързани с износа от Русия. 

Голяма част от петрола на корабите край Турция е с произход от Казахстан. Казахстанският петрол пристига в руските пристанища по тръбопровод и не е обект на западни санкции.

Анкара поиска от всички танкери за суров петрол, преминаващи през турските проливи, да предоставят писма от своите застрахователи, че застрахователното покритие ще остане в сила за покриване на инциденти, като нефтени разливи и сблъсъци.

Превозвачите и застрахователите обаче изтъкват, че новите турски разпоредби надхвърлят общата информация, която обикновено се изисква.

Служител на Министерството на финансите на САЩ коментира пред FT, че новата политика на правителството на Турция може да усложни движението на кораби през турските проливи, като Белият дом, заедно с Обединеното кралство, е "повдигнал тези опасения в неотдавнашни разговори с турски официални лица“.

Междувременно, Русия е сформирала „сенчеста флотилия“ от над 100 танкера, в опит да заобиколи западните ограничения върху износа на петрол. Тези плавателни съдове ще работят или без застраховка, или със застрахователи извън държавите от Г-7, които не попадат в обхвата на новите санкции. 

Руските застрахователни компании вече са предоставили писма за потвърждение на турските власти, за да осигурят преминаването през турски води, твърдят източниците на изданието.

Танкери, превозващи рафинирани продукти, като бензин и дизел, засега се пропускат без ограничения от турските власти, тъй като санкциите на ЕС за тези горива ще влязат в сила през февруари 2023 г.