Обединените арабски емирства (ОАЕ) разполагат с най-добрия паспорт в света по отношение на възможности за придвижване и свобода от ограничения за пътуване, според най-новата класация на канадската консултантска компания Arton Capital.

Със своите 180 точки за мобилност, паспортът на малкото кралство от Персийския залив с население от около 10 милиона души, 90% от които са чуждестранни служители, изпреварва държави, като Германия, Швеция, Финландия и Люксембург в най-новата класация, въпреки че тези нации попадат в челната петица.

На практика, ако притежавате паспорт от ОАЕ, можете да пътувате безвизово до огромен брой държави, а в много други можете да получите виза при пристигането си. Притежателите на такъв паспорт могат да влязат в 121 държави по света без виза и да получат виза при пристигането си в други 59.

Те се нуждаят от виза само за 18 държави, което означава, че имат достъп до 91% от държавите по света, без да им се налага да кандидатстват за виза преди да пътуват.

За сравнение, американският паспорт позволява безвизово пътуване до 109 държави и изваждането на виза при пристигане в 56 други. Общо 26 държави изисква американците да кандидатстват за виза, за да влязат на тяхна територия. „Световният обхват” на американския паспорт е оценен на 83% от държавите по света. 

За разлика от много западни държави, ОАЕ се въздържа от ограничаването на връзките за пътуване с Русия и Беларус заради войната в Украйна. Това я прави силно желана дестинация за хора от тези държави и най-вече такива, които бягат от санкции.

Напливът от хора доведе до имотен бум в цените на имотите, най-вече в лъскавата търговска и туристическа столица на ОАЕ Дубай.

На второ място в класацията се нареждат 11 държави, които са с резултат за мобилност от 173 точки. Това са Германия, Швеция, Финландия, Люксембург, Испания, Франция, Италия, Нидерландия, Австрия, Швейцария и Южна Корея.

Паспортите на всяка от тях осигуряват на притежателите им безвизово пътуване до 120 до 126 държави по света. 

Третата позиция се поделя от осем държави – Дания, Белгия, Португалия, Норвегия, Полша, Ирландия, САЩ и Нова Зеландия, които получават 172 точки за мобилност. Тук броят на страните, до които може да се пътува безвизово, варира от 115 (Нова Зеландия) до 123 (Норвегия. 

Българският паспорт попада на осмо място в класацията със 167 точки за мобилност и осигурява безвизово пътуване до 114 държави по света. В 53 други държави с него може да се извади виза при пристигане, а за 31 е необходимо да се кандидатства предварително за виза. Това определя на българския паспорт световен обхват от 83%.  

В същата група с България попадат още Кипър, Хърватия и Румъния. 

В дъното на класацията е афганистанският паспорт, който осигурява безвизов достъп едва до пет държави в света, а притежателите му трябва да кандидатстват за виза за 160 други страни.