Работодателските организации се обявиха срещу предложението на БСП минималната работна заплата през следващата година да се повиши от 710 лв. на 850 лв.

Те уточниха, че във всички области извън столицата средната заплата е под 1600 лв. и ако за София не е проблем да се дава такова минимално заплащане, то в регионите е обратното.  

Според работодателите, увеличаващите се разходи с новите правила за формиране на минималната работна заплата ще увеличат сивия сектор, като така работниците няма да бъдат осигурявани, пише darik.bg.

Работодателските организации се обявиха против решението да се повиши максималният осигурителен доход на 4200 лв. от догодина.

На първо четене: Депутатите приеха минимална заплата от 850 лв.

Те призоваха за намаляване на цените след решението на парламента да компенсира бизнеса за високите сметки на електроенергията и през следващата година. През 2023 г. се предвижда компенсиране на небитовите потребители за цени над 200 лв. за мегаватчас вместо досегашните 250 лв.

Според работодателските организации решението е национално отговорно и в интерес на конкурентоспособността на българската индустрия.

Председателят на Българска стопанска камара и председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели Добри Митрев, изтъкна, че решението за компенсациите за цената на електрическата енергия дава стабилност и предвидимост. Очакванията са такова решение да има и за доставките на природен газ през следващата година.

Извънредно заседание на НС и проект за компенсации на небитовите крайни клиенти на ток

От своя страна, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира, че бизнесът трябва да положи усилия, ако не да намали цените, то да има поне задържане. Усилието трябва да бъде направено от цялото общество, за да се укроти инфлацията, посочи още Велев.

НСИ: Намаление при производството на електроенергия и газ за октомври

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов определи очакванията на бизнеса за следващата година като оптимистични, а основните притеснения са свързани с недостига на работна ръка и продължаващо покачване на цените на суровините, транспорта и енергията.