Компанията за споделени пътувания Uber обяви, че пуска автономни таксита в Лас Вегас.

От Uber си партнират с Motional, която разработва технологии за автономни автомобили, за пускането на първите си автономни коли в града. На желаещите превоз в Лас Вегас ще бъде предлаган автономен автомобил, ако има наличен такъв.

Колите са модифицирани хечбек модели Hyundai Ioniq 5. Те ще бъдат изпращани с “двама оператори,” които ще следят за безопасността и ще асистират на клиентите при нужда.

Макар в момента да е налична само в Лас Вегас, от Uber казват, че планират да пуснат разработената от Motional технология в още градове през следващата година.

Uber и Motional имат сключен 10-годишен договор, като сред по-скорошните им планове е пускането на автономни автомобили за превози и доставки в Лос Анджелис. Преди това компанията си партнираше с Lyft за предлагането на автономни роботизирани таксита в Лас Вегас.

През 2018 г., по информация на CNN, автономен SUV автомобил на Uber блъска и убива 49-годишна жена на улицата в Темпе, Аризона.

По време на инцидента зад волана има тестови шофьор на Uber, който трябва да се намеси при необходимост. Жената обаче гледа нещо на телефона си по време на сблъсъка и не реагира.