Град в Италия е толкова претъпкан през коледния сезон, че въвежда еднопосочно движение на пешеходна улица.

Новите правила за пешеходци важат за улицата на Неапол Via San Gregorio Armeno, съобщава CNN.

Това е популярна отсечка, изпълнена със сцени от Рождество Христово в сърцето на града.

Новите правила, които за първи път влязоха в сила този уикенд, ще се прилагат от 9 до 21 часа на 7 до 11 декември и след това отново от 17 до 23 декември. Те ще важат и от 9 до 15 часа на Бъдни вечер.

Някогашната римска улица Via San Gregorio Armeno днес е популярна със своите изящни сцени на Рождество Христово, съобщава T+L.

На улицата е Коледа през цялата година благодарение на магазините, които продават ръчно изработени коледни и други популярни съвременни фигурки.

Еднопосочната система на движение е въведена, тъй като обществената безопасност е „сериозно компрометирана“, посочват местните власти.

Улиците са „предимно без тротоари и се посещават от голям брой туристи през коледния период, особено San Gregorio Armeno, което води до „ситуации на изключително струпване на хора поради огромния пешеходен трафик“.

Властите добавят, че съществува "риск за обществената и личната безопасност на гражданите, които понякога буквално са в капан на тълпата, без да могат да се измъкнат."

Неапол не е първият град в Италия, който прилага мерки за контрол на пренаселеността. Следващата година Венеция ще започне да начислява туристическа такса за пътуващите, които пристигат в града над водата само за ден престой.

Италия също така обяви водните пътища около Венеция за "национален паметник" и забрани големите круизни кораби да влизат в лагуната близо до площад Сан Марко и канала Джудека.