За първи път от години коледните базари се завръщат с пълна сила.

А това означава опияняващи подправки на греяно вино глювай, неустоими сладкиши, ръчно изработени играчки и други занаятчийски изделия.

Много хора затягат здраво кесиите тази зима, но това не означава, че трябва да се откажем от празничното настроение.

Вижте най-добрите коледни базари в Европа, които няма да ви разорят, подбрани от Daily Mail:

Гданск, Полша

Unsplash

Разположен на брега на Балтийско море, Гданск е дом на център, пълен с цветни фасади и фонтан от 17 век, увенчан с бронзова статуя на Нептун.

Този коледен базар е един от най-привлекателните визуално в страната и е пълен с ръчно изработени подаръци.

Белгия - страната на диамантите, шоколада и билярдните топки

Лил, Франция

Pixabay

Страсбург и Мец заемат първите места в класацията на най-долбрите френски коледни базари, но по-малкият в Лил разполага с 90 хижи, продаващи подаръци, декорации и занаятчийски изделия.

Корони от гирлянди покриват града, а на базара се предлагат разходки с понита за деца и концерти в петък вечер.

Талин, Естония

Pixabay

Коледният базар се провежда на площада на кметството. Но има много други неща за правене в града, включително разглеждане на отбранителната кула Kiek in de Kok или изложбата на църковно изкуство от 13 век в църквата „Свети Никола“.

Будапеща, Унгария

Pixabay

Най-големият базар в Унгария - този в Будапеща, може да се намери на площад Vorosmarty. Има повече от 100 щанда, продаващи класически унгарски ястия, като гулаш и колбаси, както и ръчно изработени изделия.

В града могат да бъдат намерени и още базари - под базиликата Свети Стефан и на площад Fo.

Братислава, Слокавия

Unsplash

Словашката столица Братислава често се пренебрегва, въпреки очарователния си стар град от 18 век, внушителен замък и оживени барове и кафенета. И е на малко повече от час път от Виена с влак - за тези, които искат да видят и австрийската столица.

Прага, Чехия

Pixabay

Наричан „Градът на стоте кули“, Прага е известен със Стария град с неговите цветни сгради, готически църкви и средновековен астрономически часовник.

Коледният базар се състои от ярко украсени дървени колиби, предлагащи изобилие от сезонни подаръци.

Копенхаген, Дания

Unsplash

Копенхаген вероятно не е в списъците с европейски дестинации за градска почивка на разумни цени. Тази година обаче той е класиран като седмата най-евтина дестинация за Коледен базар от Flightsfinder.com.

Така че може би сега е моментът да предприемете пътуване до датската столица и да разгледате базарите в Tivoli Gardens, Bakken и зоологическата градина на града.

Еслинген, Германия

Pixabay

Еслинген в Югозападна Германия организира средновековен коледен базар, което означава, че - освен 180 сергии, има и актьори на кокили, жонгльори и гълтачи на огън. Всичко това сред романтични улички.

Севиля, Испания

Pixabay

Столицата на Андалусия може и да не предага възможност за снимки на заснежени къщи, но това не означава, че градът няма добър зимен базар.

Mercado Navideno de Artesania се намира пред кметството със сергии, продаващи продукти, храна и напитки, всички в андалуски стил.

Мерано, Италия

Unsplash

Заобиколен от заснежени върхове, Мерано е зимна дестинация в Южен Тирол. Известен е с това, че е дом на писателя Франц Кафка, но коледният базар също не е нещо, което да се пренебрегва.

Има ежедневни концерти, забавления за деца и актьори с призрачни маски, които се шляят из пазара, за да плашат държалите се лошо деца.