Диджей, к-поп рапър и ютюбър ще летят до Луната, след като бяха избрани от японски милиардер за частен полет с компанията SpaceX.

Бизнесменът Юсаку Маедзава съобщи имената на своя екипаж, след като през миналата година обяви, че търси креативни личности, които да полетят с него в космоса.

Американският диджей Стив Аоки и корейската поп звезда TOP са най-популярните избрани личности.

Полетът, който е насрочен за следващата година, може да бъде първото лунно пътешествие с хора на борда от 1972 г.

Той ще обиколи Луната, като ще се доближи на около 200 км от лунната повърхност. Пътешествието ще продължи осем дни от излитането до кацането.

Щатските регулаторни органи обаче все още не са издали разрешително, че екипажът може да излети с ракетата Starship на компанията на Илон Мъск SpaceX.

Космическият кораб все още няма разрешително дори за орбитален полет около Земята и е заземен в Тексас през последните 18 месеца, след като осъществи тестово излитане през май 2021 г.

Маедзава обаче не споменава за това забавяне във видеото си, в което представя екипажа за мисията, която той нарича „dearMoon“.

"Не мога да пропусна тази възможност. Душата ми се моли за това," казва във видеото диджей Аоки.

Един от останалите пасажери е ютюбърът Тим Дод, известен още като Everyday Astronaut, който създава образователни видеа за космически полети и астрофизика и има 1.4 милиона последователи онлайн.

Останалите членове на екипажа са TOP (Чой Сунг Хюн), к-поп рапър и бивш член на бойбандата Big Bang; танцьорът и хореограф Йеми А.Д. (Чехия); фотографката Рианън Адам (Ирландия); фотографът на дивата природа Карим Илия (Великобритания); режисьорът Брендън Хол (САЩ и актьорът Дев Джоши (Индия). 

Олимпийската състезателка по сноуборд Кейтлин Фарингтън (САЩ) и японската танцьорка Мию бяха обявени като резерви.

Това няма да е първият допир с космоса на Маедзава, който натрупва състоянието си от компанията за търговия с облекла на дребно Zozo. През миналата година той стигна с руски космически кораб до Международната космическа станция, където прекара 12 дни.

През 2018 г. Маедзава беше обявен за първия частен пасажер, който ще направи обиколка около Луната със SpaceX, а той каза, че ще плати разходите за други осем пасажери на борда.

Цената, която Маедзава е платил за своя билет до Космоса, не беше обявена, но, според Илон Мъск, "парите са много".