Удоволствията от колекционирането и трудностите в показването на предметите вървят ръка за ръка. Каква полза, в края на краищата, имате от вашите съкровища, ако не можете да им се наслаждавате ежедневно?

Пощенските марки, книгите и куклите са едно нещо, но когато вашите ценни сувенири са автомобили, няма да ви свърши работа нито един традиционен рафт.

Такъв е случаят с Мадс Петер Вейби - датски предприемач с ценна колекция от ретро автомобили, разказва Architectural Digest. След като купува парцел на върха на хълм в покрайнините на Олборг, в Северна Дания, той мечтае за „витрина“, в която неговото „изкуство на колела“ да съжитества със семейството му.

Въпросът е как...

Тогава архитектът Бярке Ингелс се появява на сцената. „Предизвикателството беше да се направи сграда, в която автомобилите да са част от къщата“, казва основателят на BIG–Bjarke Ingels Group. „Той искаше колекцията му да бъде неразделна част от дома, а не просто скрита в гараж.“

Вейби, чийто многобройни бизнес начинания включват и недвижими имоти, предвижда парцелът, на който ще бъде разположена къщата му, да е дом и на други имоти.

Неговият трябва да е разположен на най-високата точка, благословена с най-добрите гледки, но също така изложена и на погледите на обществеността.

За да създадат дом, който е едновременно отворен към терена и частен, Ингелс и неговият екип „подреждат“ къщата в една дълга сграда - с коли в единия край и жилищни помещения в другия. Автомобилите се интегрира в дома на нивото на земята в подобно на галерия пространство, което побира до осем превозни средства.

Всички спални и жилищни помещения са издигнати над края на гаража, предоставяйки широки гледки към околните ливади, които остават отворени за обществено ползване.

За да запазят неприкосновеността на личния живот на семейстното, архитектите обграждат екстериора на къщата със солидна стена. Въпреки че първоначално планът е да се използват  бетонни фасади, в крайна сметка е заложено на варосани тухли.

„Когато я видите, къщата сякаш проектирана с една драскулка“, казва архитектът. „В крайна сметка, това е много проста къща, която създава много различни преживявания и изненади.“

Ингелс нарича дома „къща, която е толкова сурова и проста като гараж, и гараж, който е толкова щедър и отворен като къща“.