В крайбрежния американски град Пенсакола, в щата Флорида, се продава уникална куполна къща, проектирана да издържа на природните стихии и най-вече на ураганите.  

Тя е построена през 2007 г., а конструкцията ѝ е уникална.

„Собствениците ѝ не живеят постоянно в Пенсакола. Те искаха да построят нещо, което да могат да напуснат по време на сезона на ураганите и да не се тревожат за него“, обяснява имотният брокер Бил Дайс, цитиран от електронното издание Realtor. 

Жилището с форма на отворен купол е с площ от 280 квадратни метра, а височината му е над 9 метра. То е обявено за продажба за сумата от 1.3 милиона долара.

 В стените на триетажния дом са вградени близо 13 километра арматурна стомана, която до момента се е доказала като неподатлива на атмосферните влияния. Къщата е устойчива на вятър със скорост над 480 километра в час. 

Сградата има нужда от довършителни работи, отбелязват от брокерската агенция, която продава имота. 

"Първоначалните собственици са минималисти, така че никога не са завършили къщата напълно. Построена е като танк и структурно е супер здрава, но от гледна точка на естетиката и интериора, има нужда от собственик, който да влезе и да я довърши", казва още Дайс. 

Имотът разполага с 40 метра крайбрежна линия, пясъчен плаж с красива гледка към океана и собствен кей за лодки. 

Продажбата включва и два допълнителни парцела, върху които може да се построят допълнителни сгради. Само земята струва около 900 000 долара, според брокерите.