Там, където се срещат дивата природа и населените места, се намира зона, която е едновременно част и от двете.

Типичен пример за това са подножията на хълмовете около Калифорния или буйните гори на източните Съединени щати, където дървета, треви и храсти се смесват с домове, пътища и друга градска инфраструктура.

От гледна точка на пожарната безопасност обаче, това се превръща във все по-сериозен проблем, пише Wired.  

Горските пожари в западната част на САЩ стават все по-опустошителни както заради изменението на климата, така и поради факта, че все повече хора се преместват в районите, които някога са непокътнати гори.

Припокриването между цивилизацията и природата излага повече хора на опасност от пожари. 

Според проучване, публикувано от Frontiers in Human Dynamics, американците масово се местят в райони, които са с висок риск от катастрофални горски пожари или екстремни горещини.

„Те са привлечени от красивите планински пейзажи и по-ниските жилищни разходи някъде в границата между дивата природа и града. Но те просто не знаят, че горският пожар е нещо, за което трябва да мислят. Тези рискове не са нещо, за което брокерът ще им каже или ще бъде включено в официалното описание на недвижимия имот", казва Махалия Кларк от Университета на Върмонт.

Сред „горещите“ точки в САЩ, където повече хора са пристигнали, отколкото са си тръгнали, са много от северозападните щати, както и части от Невада, Аризона, Колорадо, Тексас и Флорида. Повечето от тях вече имат проблеми с горските пожари.

Периодите с горещи, сухи и ветровити дни, когато пламъците лесно се разпространят извън контрол, ще стават все по-често явление със затоплянето на климата.

Тези сезони ще станат по-дълги, пейзажът ще стане по-сух, а високата растителност може да доведе до горски пожари, които са толкова мощни, че създават свои собствени гръмотевични облаци, предизвикващи още повече пожари със своите светкавици.  

Колкото повече хора се местят в опасните райони, толкова повече са и рисковете от случайно запалване на пламъци или изграждане на пожароопасни постройки.  

Моделите на учените установяват, че американците в последните години се отдалечават от крайбрежните райони с висок риск от урагани. Южните щати, като Луизиана, Мисисипи и Алабама, са миграционни "студени" точки, в които броят на изселниците е по-голям от този на новодошлите. Не такъв обаче е случаят с Флорида, където рискът и от пожари, и от урагани е много висок. 

Кларк установява също, че американците се отдалечават от местата, предразположени към краткотрайни, но екстреми горещи вълни, като Средния запад, но въпреки това се стичат към райони с постоянно високи летни горещини, като Югозапада. 

Тези промени могат да се дължат на редица припокриващи се икономически и социални фактори. 

„Хората напускат районите с висока безработица. Обикновено това са селски райони с дълга история на икономическа депресия. Така че имаме сериозен отлив от районите по поречието на река Мисисипи и през Големите равнини и части от Средния Запад и Юга“, казва още Махалия Кларк. 

И макар да е вярно, че някои от по-заможните американци търсят красотата на гористите райони, особено след като пандемията позволи на повече хора да работят дистанционно, необвързани с конкретен град, рязкото поскъпване на жилищата и високата инфлация тласкат хората към места, където жилищата са по-евтини, особено по Западното крайбрежие, където имотите традиционно са скъпи. 

Увеличаването на броя на хората, живеещи в зони с горски пожари, има и своята цена. Смъртоносният пожар Camp Fire през 2018 г. в Калифорния доведе до загуби от 16.5 милиарда долара. И то дори без да се включват превантивните разходи за борба с пожарите или предотвратяването им чрез методи, като контролирани изгаряния.

Има и скрити разходи, като въздействието върху здравето на дима от горските пожари.  

Авторите на проучването, цитирано от Wired, показва, че американците буквално се движат в грешната посока, което може да доведе до сериозни проблеми в дългосрочен план.