Изследователите откриха още 168 геоглифа в почвата на пустинята Наска в Перу, известни като рисунките или линиите от Наска.

Новооткритите знаци – идентифицирани от екип от университета Ямагата в Япония, изобразяват хора, камили, птици, косатки, котки и змии, съобщава Daily Mail.

Една от човешките рисунки дори прилича на анимационния герой Хоумър Симпсън.

Смята се, че тези 168 новооткрити геоглифа датират между 100 г. пр. н. е. и 300 г. сл. н. е. Други от рисунките в пустинята са още по-стари – от 400 г. пр. н. е.

Университетът Ямагата работи в сътрудничество с изследователския център на IBM Thomas J Watson в Ню Йорк, за да сканира въздушни изображения на перуанския обект с помощта изкуствен интелект (AI).

Смята се, че AI може да идентифицира маркировки в пейзажа, които иначе човешкото око би пропуснало.

Линиите на Наска в Перу очароват археолозите от векове

Те представляват група от геоглифи – големи мотиви, изрисувани в земята, разположени в пустинята Наска в южната част на страната.

Обектът на световното наследство на ЮНЕСКО се простира на площ от близо 492 квадратни км между градовете Наска и Палпа, на около 400 километра южно от Лима.

Археологически проучвания вече установиха наличието на дървени колове в земята в края на някои линии, подкрепяйки теорията, че древните са използвали прости инструменти и геодезическо оборудване, за да конструират рисунките.

Някои геоглифи изобразяват животни, предмети или компактни форми, докато други са само опростени геометрични линии.

Линиите на Наска първоначално са създадени чрез премахване на черни или червеникаво-кафяви камъчета от повърхността на земята, за да се разкрие бяла пясъчна повърхност отдолу.

Екипът на Ямагата ги открива чрез теренни проучвания, проведени между юни 2019 г. и февруари 2020 г., за които са използвани въздушни снимки и дронове.

Добавянето на 168 нови геоглифа към вече известните прави общо 358 рисунки на Наска, въпреки че се смята, че има още стотици, които предстои да бъдат открити. Смята се, че на обществеността са известни само 5% от тях.

Често геоглифът е твърде голям, за да бъде идентифициран на нивото на земята, така че някои от тях могат да се различат само от въздуха.

Поради тази причина много от линиите са открити едва след изобретяването на самолетите. Те са забелязани за първи път през 1939 г., когато пилот прелита над района.

Противно на общоприетото схващане, че фигурите могат да се видят само от въздуха, много от тях са видими и от околните възвишения.

Действителната цел на мистериозните рисунки на Наска в Перу обаче все още озадачава археолозите

Някои смятат, че те са вид обсерватория, посочвайки местата, на които слънцето и други небесни тела изгряват или залязват по време на слънцестоенето.

Други теории предполагат, че са създадени, за да бъдат видени от боговете в небето, но също така е възможно те да са артистични произведения.

Учените се надяват разкриването на още от тези мистериозни образувания да хвърли светлина върху причината за тяхното съществуване, според IBM.