Много инвеститори си задават въпроса колко пари загуби крипто индустрията от фалита на FTX.

Консултантската компания Chainalysis се опита да даде отговор, сравнявайки пиковите седмични реализирани загуби след срива на борсата с предишните трусове през 2022 г.

Проучването, цитирано от Cointelegraph, установява, че сривът на Terra USD през май е довел до максимална стойност на седмичните реализирани загуби от 20.5 милиарда долара, докато последвалият фалит на Three Arrows Capital и Celsius през юни е отбелязал връх на седмичните реализирани загуби от 33 милиарда долара.

За сравнение, седмичните реализирани загуби по време на сагата с FTX достигат своя връх от 9 млрд. долара през седмицата, започнала на 7 ноември, и оттогава намаляват във всяка следваща седмица.

Експертите на Chainalysis отбелязват, че през ноември, когато се разрази кризата с FTX, инвеститорите вече са засегнати от „най-тежките“ крипто сътресения тази година.

Фирмата за анализ изчислява общите реализирани загуби, като измерва стойността на активите от индивидуалните потрфейли, когато са били придобити, и изважда от нея стойността на активите в момента, в който са изтеглени. 

Данните обаче може би надцененяват в известна степен реализираните загуби, тъй като отчитат всяко движение от един портфейл в друг като продажба, докато в действителност може да става дума само за преместване на мястото за съхранение.

Chainalysis уточнява също, че анализът не взема под внимание други статистически данни, като потребителскиге средства, съхранявани на борсата на FTX, които в момента са замразени.

„Не можем да приемем, че всяка криптовалута, изтеглена от даден портфейл, непременно ще бъде ликвидирана, така че тези числа са по-скоро горна граница на потенциалните реализирани печалби или загуби на даден портфейл“, се посочва в проучването. 

Докато данните на Chainalysis покриват реализираните загуби, платформата за анализи във веригата CryptoQuant наскоро сподели данни за това как нетните нереализирани загуби за биткойн са повлияни след срива на FTX.

Печалбите или загубите, свързани с дадена инвестиция, се считат за нереализирани до момента, в който тя бъде продадена. 

Тези потенциални загуби достигнаха -31.7% след срива на FTX, което е и доста по-силен спад, в сравнение със сривовете на 3AC/Celsius и Terra Luna, когато максималните потенциални загуби бяха под 20%.

Планформата за анализи Glassnode също подчертава високото ниво на нереализирани загуби след срива на FTX, сравнявайки го с пика от -36%, наблюдаван по време на мечия пазар през 2018 г.