Инвеститорите по света се опитват да коригират портфейлите си, така че да се борят с големите повишения на лихвите през тази година от страна на Федералния резерв, Европейската централна банка (ЕЦБ), Централната банка на Англия и други централни банки. Уорън Бъфет обаче няма причина да се притеснява.

Изглежда, че Оракулът от Омаха ще се смее последен тази година. Акциите на компанията на Бъфет Berkshire Hathaway поскъпват с около 5.5% през 2022 г. За същия период индексът S&P 500 се понижава с над 15%.

Бъфет бе подпомогнат от факта, че Berkshire притежава голям дял в петролната компания Chevron, която е най-добре представящата се в индекса Dow Jones с близо 50% доходност. Berkshire също така притежава сериозен дял в Occidental Petroleum, чийто акции са поскъпнали повече от два пъти, което я прави най-добре представящата се в индекса S&P 500.

Акциите на петролните компании поскъпнаха значително заради нараства повишението в цените на петрола.

Афинитетът на Бъфет към акциите на компании за потребителски стоки също му помага през 2022 г. Berkshire има големи дялове в Coca-Cola и Kraft Heinz, чиято пазарна капитализация нараства с по около 10% тази година.

Berkshire Hathaway, която е огромен конгломерат и притежава компании като застрахователя Geico, железопътния оператор Burlington Northern Santa Fe и потребителски марки като Dairy Queen, Fruit of the Loom и Duracell, също се справя относително добре по време на тази бурна година за икономиката и пазарите.

Компанията отчете нетна загуба за първите три тримесечия на годината заради спада в цената на акциите на други компании, в които притежава дялове, като Apple, Bank of America и други финансови компании. Подразделенията на Berkshire Hathaway обаче се справят добре.

Оперативната печалба на Berkshire Hathaway - показател, който Бъфет и анализатори от Уолстрийт предпочитат да използват като мерило за състоянието на дадена компания, нараства с близо 20% до 24.1 млрд. долара през първите девет месеца на годината.

Могат ли Бъфет и Berkshire да го направят отново през 2023 г? На пазарите се очертават още предизвикателства, тъй като цените на петрола се понижават, а инфлацията достига своя пик. Това може да навреди на енергийните и комуналните бизнеси на Berkshire. По-високите лихви също така може да продължат да се отразяват негативно на банковите инвестиции на Berkshire.

Инвеститорите ще очакват да видят как помощниците на Бъфет планират да ръководят компанията в свят без Бъфет. Милиардерът навършва 93 г. през август, а вицепредседателят на компанията и дългогодишната дясна ръка на Бъфет, Чарли Мънгър ще отпразнува своя 99-и рожден ден на 31 декември.

Така че въпросите за това колко дълго ще продължи шоуто на Уорън и Чарли са съвсем основателни. За щастие на акционерите в Berkshire обаче вече има план за това кой ще ги наследи. Вицепредседателят Грег Ейбъл ще заеме поста главен изпълнителен директор на Berkshire CEO, докато инвестиционните гурута Тед Уешлър и Тод Коумс ще управляват инвестиционния портфейл.