Един от най-добрите баскетболисти на всички времена чества своя 38-ми рожден ден днес. Леброн Джеймс е роден на 30 декември 1984 г. в Акрън, Охайо

.Кралят, както често е наричан Джеймс, е четирикратен шампион на НБА. Той постига това с три различни отбора – на два пъти с Маями Хийт и по веднъж с родния Кливлънд и настоящия му тим Лос Анджелис Лейкърс.

Очаква се през настоящата година Джеймс да подобри рекорда на Карийм Абдул Джабар и да се превърне в най-резултатния баскетболист в историята на НБА.

Ето няколко факта за Леброн Джеймс, които може би не знаете

Кой е най-младият баскетболист, отбелязал 5 000 точки в НБА? Да, Леброн Джеймс. А 10 000 точки? Отново той. Същото може да се каже и за 15 хиляди, 20 хиляди, 25 хиляди, 30 хиляди, а скоро и 40 хиляди точки.

Кралят е първият активен баскетболист, спечелил повече от 1 млрд. долара в кариерата си. Майкъл Джордан прави това доста след отказването си.

Джеймс има най-много победи в плейофите на НБА в историята на лигата. Той също така има най-много точки в плейофите, най-много откраднати топки и най-много изстрели.

Баскетболното му IQ е толкова високо, че може да опише подробно разиграване, което се е случило преди години.

Той има доживотен договор с Nike, който ще му осигури над 1 млрд. долара. 

Джеймс играе своя 20-и сезон в лигата. Смята се, че дълголетието му се дължи на факта, че той инвестира по 1.5 млн. долара на година в тялото си - храни, масажи, процесури по възстановяване, готвачи, треньори и други. 

Освен че е добър спортист, той е и добър човек. Открива училище в родния Акрън, като поема изцяло издръжката му от около 1.2 млн. долара годишно.

Нюхът му към бизнес е толкова добър, че дори Уорън Бъфет казва, че е впечатлен от мисленето му. Той е инвеститор в пицариите Blaze, текилата Lobos 1707, държи 2% от капитала на футболния Ливърпул и е миноритарен собственик на бейзболния Boston Red Sox.