Лицензираните магазини за канабис в щата Ню Йорк се подготвят да отворят врати възможно най-скоро.  В същото време държавните и градските власти предприемат мерки срещу продавачите на нелицензирана марихуана, пише MarketWatch. 

За много хора в бизнеса легализацията на пазара е плод на дългогодишни усилия.

Harbour Community е една от компаниите, която управлява своя магазин съвместно с Doe Store, една от осемте организации с нестопанска цел, които спечелиха лицензи за продажба на канабис от щата Ню Йорк миналия месец.

Повече от половината от печалбите за продажба на дребно на Harbour Community за възрастни ще бъдат дарени на Doe Store, който помага на бивши затворници да намерят работа и жилище.

Harbour Community се надява да отвори магазина си до края на януари. 

Компанията, която е съоснована от икономиста Арана Ханкин-Бигърс, все още не е обявила търговската марка на своя магазин. До момента тя е наела персонал от 50 души и в момента  подрежда инвентара си. 

За момента властите в Ню Йорк не искат да препълват затворите с хора, занимаващи се с нелицензирана търговия с канабис, но ще увеличат глобите и административните санкции, за да намалят натиска върху регулирания бизнес.

Губернаторът на Ню Йорк Кейти Хокъл и щатската Служба за управление на канабиса представиха приложение за проверка на лицензираните магазини за канабис, както и специално лого, с което те ще бъдат снабдени.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс също обеща да ограничи незаконните продажби, чрез съвместни усилия с федералните власти и да подкрепя политиката за обучение на хората относно магазините за канабис и възможностите за хората, които до този момент са били в този сектор, да си намерят работа на легалния пазар. 

Градът ще конфискува незаконни продукти от канабис и ще налага глоби, но засега няма да налага ефективни присъди. 

„Нелицензираните магазини за канабис заплашват една нова икономическа възможност за нашия град“, коментира Адамс в Twitter.

Миналия месец щатът предостави 37 от очакваните общо 150 бизнес лиценза за продажба на канабис на хора, засегнати от войната срещу наркотиците, както и на нестопански организации, които работят за справяне със социалните проблеми, причинени от лишаването от свобода за търговия с канабис.

28 от лицензите са дадени на търговци, които имат присъди за канабис или имат член на семейството, който е бил осъден за подобно нещо.  

На 9 декември Службата за управление на канабиса в Ню Йорк определи насоки за търговията с марихуана на дребно. В момента притежателите на лицензи могат да доставят на клиенти над 21-годишна възраст, дори ако техните физически магазини все още не работят. 

Притежателите на лиценз могат да наемат до 25 души за своите доставки.