В търговията с марихуана парите в брой все още са доминиращата форма на плащане и това започва да се превръща в неудобство както за собствениците на канабис компаниите, така и за купувачите.

Това е основната причина, поради която финтек играчите започват да навлизат на този пазар, пише Wired. 

Физическата безопасност също е проблем, с който стартъпите се опитват да се справят. Колкото повече финансови компании и онлайн банки навлизат в канабис пространството, толкова по-силно става усещането за безопасност у всички участници в индустрията.

"Миграцията" на клиентите от физическите транзакции към платформите за цифрови плащания помага на търговските обекти да документират работата си по-добре, да увеличават своята прозрачност и да изпълняват по-ефективно федералните разпоредби.

Навлизането в "сивите зони" на банкирането с канабис изисква от стартъп компаниите да съберат екипи от експерти, запознати както с традиционните плащания в брой, така и с дигиталните екосистеми. Всички участници трябва да са наясно, че канабисът е много по-различен от останалите сегменти в търговията на дребно.

„Искаме да въведем продуктови, инженерни и партньорски ресурси, които вече са били тествани в други мащабни институции и финансови технологии. Те могат да бъдат приложени в индустрия, която все още е недостатъчно обслужена. Трябва да бъдем много креативни“, казва Райън Химел, ръководител на стратегическите партньорства в технологичната B2B платформа LeafLink, която оперира в сферата на търговията с канабис на едро.

Техният подход към проблема е разработен на базата на финансирането на фактури.

LeafLink предоставя предварителни плащания за доставчика по същия начин, по който банките обработват чековете. Като улеснява дигиталното движение на големи суми пари, стартъпът улеснява мащабирането на тези доставчици.

Кредитните съюзи са водещи в адаптирането на финтех технологиите, в сравнение с конвенционалните банки, поради по-малкия им мащаб и способността да се грижат за своите местни общности.

По същия начин има много фактори, с които търговецът на дребно, ориентиран към клиента, трябва да се съобрази. 

„За един търговец на марихуана мястото за продажба не може да бъде същото като това на един ресторант или хотел. Имате държавни разпоредби, данъчна отчетност и проверка на самоличността на потребителите.

Така че ПОС терминалът трябва да може да поеме и обработи всички тези атрибути“, коментира пред Wired Джесика Ууд, ръководител на партньорствата за стратегически плащания в Dutchie - платформа, която се занимава с точката на продажба, електронната търговия, плащанията и застраховането в канабис индустрията.

Пандемията от COVID-19 принуди търговците и доставчиците да преминат онлайн, за да оцелеят

„Ние задаваме тона по отношение на това какво означава съвместимостта. Тъй като пазарът узрява и нещата вече съществуват в пространството, все повече банки се осмеляват да се вкрлючат“, казва старшият вицепрезидент по спазването на правилата за борба с прането на пари във Valley Bank Дженифър Ягер.

Партнирайки си с оператори на канабис в различни щати, Valley Bank се опитва да помогне на клиентите да намерят банки, доставчици на платежни услуги и дори компании за трансфер на пари в брой, които са готови да оперират в този сектор. 

Автоматизацията би намалила броя на ресурсите, изразходвани за съответствие, помагайки на по-малките доставчици да навлязат на пазара. 

А определянето на стандарти за съответствие означава и подобряване на критериите за социална справедливост, както и на очакванията към тази доходоносна, но също така исторически противоречива индустрия.