Ново научно изследване може да промени мнението на децата, които не вярват в Дядо Коледа. 

Учени твърдят, че шейната на дядо Коледа би могла да лети с няколко сериозни модификации, в това число чифт крила, подобни на тези на пътническите самолети. 

Шейната на Дядо Коледа би имала нужда от двигател с тяга, еквивалентна на тази на двигателя на ракетата Saturn V на НАСА или на 150 самолета Boeing 747-400, според изследването.

Тя също така ще трябва да се движи със скорост от 5500 метра в секунда, или около 10 пъти над скоростта на звука, за да генерира достатъчна височина. 

Изследването е дело на студенти по физика в университета на Лестър и е вдъхновено от сцена от филма "Елф“ от 2003 г., в която Дядо Коледа трябва да разчита на реактивен двигател, който да задвижва шейната му. 

Изследването е публикувано в списание на университета на Лестър, в което студенти демонстрират своята научна работа.  

“Стигнахме до заключението, че реактивният двигател на Дядо Коледа трябва да е изключително мощен, в резултат на което той и елфите сигурно имат достъп до модерни технологии,” казва Райън Роу, един от авторите на изследването. 

“Дядо Коледа сигурно има достъп до нов тип технология за реактивни двигатели, способна да замества ефекта от Коледния дух“.  

Студентите са имали за цел да създадат опростен модел, който прилага основни физични концепции към поддържането на шейна в полет. 

В изчисленията са включени масата на шейната и масата на подаръците, но не и масата на деветте елена и на самия Дядо Коледа, които са „пренебрежими“. 

Студентите допускат, че Добрият старец разполага с шейна от 19-и век с тегло от 635 кг., модифицирана с чифт крила от самолет Boeing 747, прикачени от двете ѝ страни.

Студентите са изчислили тягата, която е необходима на шейната на Дядо Коледа, за да се задържа във въздуха по време на амбициозното му пътуване в Коледната нощ, както и това колко мощен трябва да е този двигател.

За да може шейната да остане в хоризонтален полет, теглото ѝ трябва да се балансира от повдигането – когато въздухът минава над крилото при по-високо налягане от този, който минава под крилото.

Вземайки предвид теглото на всички подаръци за „послушните“ деца по света, те са изчислили, че шейната трябва да се движи със скорост от близо 19 800 км/ч, за да може да се издигне достатъчно.

Двигателят, който задвижва шейната при тази скорост, ще трябва да осигури достатъчно тяга не само, за да се поддържа скоростта, но и за да се балансира съпротивлението на въздуха, което ще е по-голямо при висока скорост.

Изчисленията на студентите показват, че това ще изисква 38 млн. нютона тяга, което се равнява на тягата от около 150 двигателя от Boeing 747-400 или на ракетата Saturn V, използвана за мисиите Аполо през 60-те и 70-те години.

Макара това да е една от не толкова сериозните научни статии, все пак представлява удобна форма на доказателство, което родители могат да предложат на своите деца, които не вярват в Дядо Коледа.

Изследването показва, че шейната на Дядо Коледа на теория би могла да съществува и лети, с някои съвременно технологични подобрения.