2022 г. беше лоша година за милиардерите и то не само за тези, които провалиха бизнесите си или пък бяха арестувани.

След като добавиха трилиони долари към общото си богатство през 2020 и 2021 г., най-богатите хора в света бяха разтърсени от 12 месеца колебливи фондови пазари, война в Европа и висока инфлация.

Общото състояние на милиардерите по света е намаляло с 1.9 трлн. долара през 2022 г.

Това изчисляват от Forbes, като се е понижило от 13.8 трлн. долара в новогодишната нощ до 11.9 трлн. долара на 9 декември.

Броят на милиардерите също е намалял - от 2 671 до 2 523, според класацията в реално време на Forbes. Сам Банкман-Фрийд, Кание Уест и основателят на производителя на електромобили Rivian Ар Джей Скериндж са част от по-популярните имена, които изпаднаха от класацията.

През изминалата година никой не е бил засегнат повече от около 300-те технологични милиардери, които са изгубили общо над 1 трлн. долара

Акциите на Amazon поевтиняха с близо 50%, което изтри над 80 млрд. долара от състоянието на Джеф Безос.

Книжата на компанията майка на Google - Alphabet, изгубиха 36% от стойността си, вследствие на което богатството на двамата основатели Лари Пейдж и Сергей Брин намаля с по 40 млрд. долара.

Спадът при акциите на Microsoft е от 27% до 9 декември, което намали богатството на Бил Гейтс и бившия главен изпълнителен директор Стив Балмър. Лошата година на Гейтс обаче се дължи основно на самия него, тъй като през лятото той дари 20 млрд. долара на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг е обеднял със 78 млрд. долара тази година, след като акциите на компанията му поевтиняха с 66%.

Най-големият губещ на 2022 г. е Илон Мъск

По изчисления на Forbes неговото състояние се е свило със 115 млрд. долара. Той започна годината като най-богатия човек в света с преднина от около 70 млрд. долара пред французина Бернар Арно.

Мъск обаче беше изпреварен именно от Арно по-рано през месеца, а неговото състояние продължава да намалява.

Амeриканските милиардери са изгубили най-много тази година - 660 млрд. долара. В Китай не се справят много по-добре, като най-богатите хора в най-многолюдната страна са се разделили с общо 620 млрд. долара.

Войната в Украйна продължава да влияе на най-богатите хора в Русия, които са изгубили общо 150 млрд. долара през годината.

Не всички обаче се справят лошо през 2022 г.

Появиха се нови милиардери, в това число инвеститорът и спортен магнат Тод Бьоли и модният дизайнер Том Форд. Годината беше страхотна за някои милиардери, в това число за Колин Хуанг, който стои зад гиганта в електронната търговия Pinduoduo, чието състояние се е увеличило с 11.1 млрд. долара.

Кралят на въглищата на Индонезия Лоу Тък Куонг пък е забогатял с 16 млрд. долара през годината. Вероятно няма да има оплаквания и от индийския милиардер Гаутам Адани, който е увеличил състоянието си с 55.1 млрд. долара в последните 12 месеца.

Със своите 133.9 млрд. долара, той е на път да започне 2023 г. като третия най-богат човек в света.