Илон Мъск вече не е най-богатият човек в света, според сп. Forbes.

В четвъртък Мъск падна до второто място в класацията, след като беше изпреварен от Бернар Арно, главен изпълнителен директор на френската компания за луксозни стоки LVMH, притежаваща 75 бранда.

Според Forbes, състоянието на Мъск вече е 185 млрд. долара, докато Арно притежава 186.2 млрд. долара.

Според финансовото издание, основната причина за това е поевтиняването на книжата на Tesla с 50.6% през 2022 г., докато акциите на LVMH са се понижили с едва 9.64 на сто. 

Стратегията на Мъск по придобиването на Twitter също се отрази зле на представянето на акциите на Tesla. Понижението в пазарната оценка при производителя на електрически автомобили след офертата на милиардера за придобиването на Twitter възлиза на 47%.

Състоянието на Мъск достигна рекордните 320 млрд. долара през ноември 2021 г., припомня Forbes.

В последните седмици милиардерът продаде акциите на Tesla на стойност 4 млрд. долара, за да може да финансира покупката на Twitter. По-рано през годината той се разпореди с книжа за общо 15.4 млрд. долара.

Въпреки загубите си, Мъск е доста преди Гаутам Адани, който заема третото място в класацията към момента. Най-богатият индиец притежава състояние, което се оценява на 135 млрд. долара.

Основателят на Amazon Джеф Безос се нарежда четвърти със 113.1 млрд. долара.

Според другото икономическо издание, което следи състоянията на милиардерите по света, Мъск все още е начело. Данни на Bloomberg показват, че той разполага със 171 млрд. долара спрямо 166 млрд. долара за Арно.

От началото на годината Мъск е загубил 99.4 млрд. долара.

Други четирима души също притежават по над 100 млрд. долара – Гаутам Адани, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, Джеф Безос и инвестиционната легенда Уорън Бъфет.