Можем да си мечтаем да спечелим от лотарията, но какво ще кажете за откриването на средновековна брачна халка в двора или мозайка от византийската епоха във фермата ви?

Обикновените хора се присъединиха към археолозите и консерваторите на изкуството, правейки някои от най-завладяващите открития на годината.

Сред тях е автопортрет на Ван Гог, скрит зад картина, огромен римски град и таен тунел към изгубената гробница на Клеопатра.

Вижте най-вълнуващите открития в изкуството и археологията за 2022 г., събрани от CNN:

Древният метод за наказание на палави ученици

Когато преди 2000 години младежите в Древен Египет са наказвани с писане, те вероятно не са очаквали усилията им да оцелеят достатъчно дълго, за да ги видим.

Но археолозите откриват 18 000 изписани с мастило парчета керамика - известни като "острака", на мястото на древния Атрибис в началото на тази година, като сред тях са стотици фрагменти с един символ, повтарящ се отпред и отзад.

Тези драсканици са доказателство за „непослушни ученици“, карани да пишат, според изследователи от германския университет в Тюбинген, които извършват разкопките. Фрагментите включват също разписки, училищни текстове, търговска информация и списъци с имена.

Възможна следа за отдавна изгубената гробница на Клеопатра

Pixabay

Откриването на изгубената гробница на Клеопатра би било "свещения граал" за археолозите, а екип от университета в Санто Доминго може да е намерил входа й.

През ноември египетското министерство на туризма и антиките обяви, че екипът е открил тунел с дължина 1300 метра, разположен на повече от 12 метра под земята, на място около храм в разрушения град Тапосирис Магна.

Досега разкопките в Египет са разкрили повече от 1500 предмета, включително статуи и монети, според археолога Катрин Мартинез, но „най-интересното откритие е комплексът от тунели, водещи към Средиземно море и потъналите структури“. По тях ще продължи да се работи.

Ван Гог наднича от скрит портрет

Съществува още един известен автопортрет на Ван Гог, скрит зад картина на селянка, за който светът не подозираше до 2022 г.

Шотландски консерватори на изкуство правят откритието при рентгенова снимка на един от картините на художника от 1885 г. и намират собствената му визия зад слоеве картон и лепило.

Докато рентгеновите лъчи често разкриват как художниците са модифицирали своите композиции, пълният автопортрет на холандския художник е огромна изненада.

Известно е, че Ван Гог използва повторно платна, за да пести пари, според Националните галерии на Шотландия (NGS), където е направено откритието.

„Моменти като този са невероятно редки“, казва Франсис Фаул, старши куратор на френското изкуство в NGS. Остава да се види дали автопортретът ще може да бъде безопасно отделен от картината, тъй като консерваторите продължават да изучават творбата.

Средновековна брачна халка, открита случайно

Англичанин с металотърсач се натъква случайно на средновековен брачен пръстен със злато и диаманти. Удивителната находка на Дейвид Борд – за която той първо смята, че е боклук, е направена през 2019 г., но привлича вниманието на обществеността тази есен, преди продажбата й в Noonans.

Бижуто включва две преплетени ленти, които символизират брачния съюз, както и диамант. На пръстена има средновековен надпис, който гласи „Leo vos tien foi tenes le moy“, или „Почитам вашата вяра, пазете моята“ в превод, според аукционната къща.

Пръстенът е продаден за 46 000 долара на 29 ноември.

Термална баня издава своите призраци

Неочаквани гости се появяват в термална баня в Тоскана тази есен - повече от две дузини добре запазени древни римски бронзови статуи, покрити с почти 6000 монети.

В изключително добро състояние, статуите изобразяват гръко-римски божества, включително Аполон и Хигия, и са открити в град Сан Кашано дей Бани в провинция Сиена. Три години археолозите разкопават калното място на древна баня.

Якопо Таболи, асистент от Университета за чужденци в Сиена, който координира разкопките, казва, че те умишлено са потопени под вода като част от ритуал някъде между 2 век пр. н. е. и 1 век сл. н. е. „Вие давате нещо на водата, надявайки се водата да ви върне нещо“, обяснява той пред Ройтерс.

Невзрачно огледало разкрива зашеметяваща тайна

Невзрачно бронзово огледало, съхранявано в Музея на изкуствата в Синсинати, се оказва невероятно рядък предмет с "магична" тайна - когато светлината попадне директно върху него, се появява изображение на седнал Буда.

Кураторът на източноазиатското изкуство в музея Хоу-мей Сунг прави откритието през 2021 г. по предчувствие, след като забелязва, че огледалото прилича на други „магически огледала“ от Япония от периода Едо.

Осветявайки обекта с фенерче на мобилен телефон, първоначално се показва невзрачно изображение. След експериментиране с по-фокусирани светлини е разкрито ясно изображение на Амитабха, чието име е изписано на гърба на китайски.

„Бяхме толкова развълнувани“, казва Сунг пред CNN през юли, когато музеят обявява находката си. Само няколко институции в света имат магическо огледало в своите колекции.

Изследователите на изкуството преосмислят Вермеер

Какво прави Вермеер Вермеер? Когато изследователите провеждат обширно проучване на няколко забележителни картини на холандския майстор Йоханес Вермеер, те откриват, че една от тях - "Момиче с флейта", всъщност, е прекопирана или фалшива. Тя вероятно е направена в неговото студио от асистент, чирак или член на семейството.

Марджори Уайзман, ръководител на северноевропейските картини в Националната художествена галерия във Вашингтон, казва пред The Art Newspaper, че портретът може да е дело на най-голямото дете на художника - Мария.

Масивен розов диамант, намерен в мини в Ангола

Това лято австралийската Lucapa Diamond Company обяви, че може да е открила най-големия розов диамант от 300 години насам. 170-каратовият скъпоценен камък, наречен Lulo Rose, е открит в Ангола и обявен за "историческо" събитие от правителството.

Известно е, че розовите диаманти, които са по-редки от белите им събратя, достигат изключително високи суми на търгове.

Шлифованият 11.15-каратов розов диамант Williamson Pink Star е продаден за близо 60 милиона долара през октомври, докато Pink Star Diamond разбива рекордите през 2017 г., когато шлифованият камък с размер от 59.60 карата е продаден за над 71 милиона долара.

Неочакваната поява на Херкулес

През септември археолозите приключват разкопки, които разкриват големи парчета от изображение на митичния герой Херкулес - известен също като Херакъл, във Филипи в Североизточна Гърция.

Класическата статуя (която датира от 2 век сл. Хр.) е „изключително интересна“ и необичайна находка, според Арчи Дън, преподавател по византийска археология в университета в Бирмингам.

Предполагайки, че е декоративна част от фонтан, статуята би била рядко украшение за периода от време, особено с "езическия си произход", обяснява той.

25 интересни факта за Гърция

Фермер открива византийска мозайка в Газа

Палестински фермер е объркан миналата пролет, когато дърветата му не искат да се вкоренят в парче от земята му. Той и синът му започват да копаят и откриват нещо напълно неочаквано.

Непокътнатата мозайка от византийската епоха включва цветни животни и сложни шарки и се намира в маслиновата градина на бежанския лагер Bureij.

„Търсих в интернет... Научихме, че това е мозайка от византийската епоха“, казва бащата Салман ал-Набахин пред Ройтерс през септември. "Виждам го като съкровище, по-скъпо от съкровище. Не е лично, принадлежи на всеки палестинец."

Асирийски резби, открити по следите на Ислямска държава

Когато археолозите започват реконструкцията на разрушената порта Машки, или „Божията порта“, в Ниневия, Ирак, унищожена от бойци на Ислямска държава, те не очакват да намерят запазени древни асирийски резби под руините.

Екипът открива седем мраморни плочи, изобразяващи асирийски войници, палми, нарове и смокини, които някога са част от двореца на цар Сенахериб, управлявал Ниневия около 700 г. пр. н. е. и наредил да се построи портата.

„Всички бяхме поразени и почти без думи. Беше като сън“, казва археологът Майкъл Данти пред CNN през октомври. „Никой не е предвиждал, че ще намерим релефи на Сенахериб в градска порта.“

Англосаксонският блясък на могъща жена се появява отново

През април археолозите откриват погребение на 13 века на важна персона в графство Нортхемптъншир, Англия, на земя, предназначена за жилищно строителство.

Жената е оставила след себе си забележителна огърлица, изработена от злато, гранат и други полускъпоценни камъни, заедно с други артефакти, включително голям сребърен кръст и украсена керамика.

Коя е била тя? Изследователският екип не е сигурен, но знае, че тя е била могъща и набожна, вероятно принцеса или игуменка.

Откритието се присъединява към дузината подобни погребения на жени с висок статус, намерени в цялата страна, като някои гробни места включват подобни огърлици.

Тайна стая разкрива древно изкуство

Приблизително пет години, след като мародери проникват в тайна стая на почти 9 метра под дом в Югоизточна Турция (и по-късно са заловени), археолозите откриват, че комплексът от желязната епоха съдържа древни произведения на изкуството, илюстриращи важен културен обмен.

През май екипът споделя своите открития, описвайки в детайли незавършено произведение на изкуството, издълбано върху скална стена от 9 век пр.н.е., което показва процесия на божества, демонстрираща смесване на култури вместо завоевание.

Огромен римски град, открит в Обединеното кралство

Строителството на HS2 - високоскоростен железопътен проект в Англия, неволно води до едно от най-вълнуващите открития на годината - останките от римско търговско селище близо до Нортхамптъншър.

Откритието през януари включва път и повече от 30 кръгли къщи, както и работилници, пещи, кладенци, бижута, козметика, керамика и повече от 300 римски монети.

Смята се, че мястото, известно като Blackgrounds, някога е било дом на „оживен и натоварен район“ за търговия, индустриални предприятия и с богати жители.

Още едно съкровище от Sanxingdui

Откакто фермер се натъква на богата на артефакти област преди век - сега наречена археологически обект Sanxingdui, парцелът земя е дал хиляди реликви.

Последното съкровище, за което е съобщено от китайските държавни медии през юни, включва 3155 предмета, кутия с форма на черупка на костенурка и жертвен олтар.

Екип от множество институции разкопава шест жертвени ями, откривайки повече от 13 000 предмета до момента. Миналата година артефактите включват златна маска, реликви от слонова кост и нефритен нож.

Културата Sanxingdui все още е обвита в мистерия, тъй като не е оставила след себе си писмени записи или човешки останки, въпреки че мнозина смятат, че е част от древното царство Шу, което владее горното течение на река Яндзъ, докато не е завладяно през 316 г. пр.н.е.