Главният консерватор на Музея на изкуствата в Синсинати Серена Ъри прави рутинна проверка на картината на Пол Сезан „Натюрморт с хляб и яйца“, когато забелязва нещо „странно“.

За произведение на изкуството, датиращо от 1865 г., появата на малки пукнатини не е изненада. Но те са концентрирани в две специфични области, вместо да бъдат разпределени равномерно по платното.

Нещо повече, разкриват малки проблясъци от бяло, които се открояват на фона на мрачната палитра от така наречения „тъмен“ период на френския художник.

„Помислих си, че отдолу може да има нещо, което трябва да разгледаме“, казва Ури за CNN.

Консерваторът моли местна медицинска компания да донесе преносима рентгенова машина в музея, където техник сканира маслената картина на няколко части.

Докато Ури свързва поредицата от изображения цифрово с помощта на Photoshop, тя вижда "бели петна", които показват наличието на повече бял оловен пигмент.

„Опитвайки се да разбера какво, по дяволите, са, просто я обърнах“, спомня си тя. „Бях съвсем сама, но мисля, че казах „уау“ на глас.“

Когато сканираното изображение е завъртяно вертикално, се появява рисунка на мъж - очите, линията на косата и раменете му изглеждат като тъмни петна. Като се има предвид позицията на тялото, Ури и нейните колеги от музея смятат, че това е самият Сезан.

„Мисля, че мнението на всички е, че това е автопортрет... Той е позирал сякаш ни гледа, тялото му е обърнато. Ако беше портрет на някой друг, разположението вероятно щеше да е изцяло фронтално“, добавя тя.

Ако случаят е такъв, това ще бъде едно от най-ранните изображения на художника, който е в средата на 20-те си години, когато завършва натюрморта.

Известно е, че Сезан е създал повече от две дузини автопортрети, въпреки че почти всички от тях са завършени след 1860-те години и до голяма степен са изпълнени с молив.

„Ние сме в началото на процеса на откриване на възможно най-много за портрета“, казва Питър Джонатан Бел, кураторът на европейските картини, скулптури и рисунки в музея.

„Това ще включва сътрудничество с експерти по Сезан от целия свят, правене на допълнителни изображения и технически анализ, които да ни помогнат да разберем как би изглеждал портретът и как е бил направен.“

Въпроси без отговор

Част от колекцията на Музея на изкуствата в Синсинати от 1955 г., „Натюрморт с хляб и яйца“ е рисувана в реалистичен стил — вдъхновен от испанския и фламандския бароков период, който Сезан използва в началото на кариерата си.

По-късно той развива по-цветна естетика под ръководството на художника импресионист Камий Писаро, преди да оглави по-структурирания стил на постимпресионистичното движение.

В средата на 1860-те години Сезан разработва нова техника за грубо рисуване, като често използва палитра за нанасяне на цвят. Но дали неговият скрит портрет е бил неуспешен експеримент или той просто е използвал повторно старо платно, за да пести пари, остава въпрос на спекулации.

Друга възможност, според Ури, е художникът внезапно да се е почувствал вдъхновен и да е „имал нужда от платно“ – теория, подкрепена от факта, че той изглежда не е отстранил много боя, преди да започне работа. „Ясно е, че той не го е изстъргал“, обяснява Ъри.

Остават много други въпроси, включително цветовете, които е използвал Сезан и колко завършен е първоначалният му портрет.

Музейните експерти се надяват да анализират картината с помощта на усъвършенствани процеси на сканиране, като мултиспектрално изображение, което може да разкрие основната рисунка чрез оценка на текстури, невидими за човешкото око.

Междувременно, рентгеновата флуоресцентна спектроскопия може да разкрие кои химични елементи присъстват в платното и по този начин да отговори на въпроса какви цветни пигменти са използвани от художника.

Засега обаче музеят очаква с нетърпение отново да покаже пред публика "Натюрморт с хляб и яйца". Откакто прави откритието през май, Ури почиства картината. Тя се връща в публичното пространство, заедно с изображение на рентгеновата снимка, от 20 декември.