Все повече руснаци посещават Тайланд, което помага на азиатската държава да възстанови туризма си.

През ноември тази година посещенията на руски туристи са били седем пъти повече спрямо септември, пише Reuters.

Миналия месец Тайланд беше посетен от 1.75 млн. чуждестранни туристи, което е четири пъти повече от цялата минала година. През 2021 г. страната налагаше ограничения за посещения от чужденци заради пандемията от Covid-19.

През юли Тайланд отмени последните ограничения, свързани с Covid-19, а от септември отчита сериозен ръст на пристигащите туристи.

През пандемията Русия беше седмият най-голям пазар за тайланския туризъм с 1.48 млн. посещения. 

17 интересни факта за рая Малдиви

Само за ноември обаче руските туристи се нареждат на трето място, изпреварени единствено от Малайзия и Индия. Общият брой на летуващите в Тайланд руснаци е 108 985 през ноември, както и съответно 44 и 16 хиляди през октомври и септември.

Ръст на посещенията се отчита и от Малайзия, които през ноември са 332 хиляди, както и от Индия – 145 хиляди.

Най-голям ръст обаче се отчита при руснаците. През ноември броят им е с 60% по-висок от същия месец на 2019 г. 

Причините за насочването на руските туристи към Тайланд са рускоговорящия персонал, както и поскъпването на рублата спрямо тайландския бат.

Руските туристи посещават страната най-често за между 7 и 10 нищувки, но има и такива, които остават за до 3 месеца, или най-студеното време в Русия.

Любимата дестинация на руснаците е остров Пукет, накъдето се насочват ¼ от туристите, главно заради директните полети. Именно там руснаците отсядат за по-дълъг период от време – от 16 дни до няколко месеца, пише Reuters, като се посовава на данни от туристическата асоциация в Пукет.

От Тайланд очакват за цялата 2022 г. да отчетат 11.5 млн. посетители, което обаче е доста по-малко от 40-те милиона за 2019 г. Очакваните приходи от туризъм за настоящата година може да достигнат 43 млрд. долара.