От зашеметяващи средиземноморски заливи, обградени от скали, до вълшебни ледени пейзажи в Арктическия кръг - някои от най-красивите места в света са достъпни само с лодка.

Има нещо драматично в това да се приближавате до вашата дестинация от водата - да държите фотоапарата си готов за снимки, бризът да гъделичка косата ви. Докато корабът ви се насочва към целта си, се появява пейзаж като на кинематографичен забавен каданс.

Опивате се от усещането за корабокрушенец, което никога няма да изпитате, ако просто спрете колата на паркинг.

Independent представя седемте най-вълнуващи дестинации, до които се стига само по вода:

Ледниците на Свалбард, Норвегия

Pixabay

Въпреки че можете да летите до остров Шпицберген, за да видите основните атракции на архипелага Свалбард в Арктическия кръг, ще трябва да се качите на кораб.

Тук изобилства от извисяващи се ледници, тюлени с мънистени очи, китове белуга и полярни мечки. Можете да се присъедините към експедиция на учени до изоставения миньорски град Пирамиден, да се отправите на круиз по най-северния фиорд в света или - в зависимост от времето на годината, да се насладите на Северното сияние и цели четири вида китове.

Острови Мадалена, Сардиния, Италия

Pixabay

Разпръснати като 62 петънца в ярките като скъпоценни камъни чисти води край северния бряг на Сардиния, островите Мадалена могат да се видят само от борда на лодка по време на еднодневна екскурзия.

Можете да се разходите до стари укрепления и да се снимате върху огромни, изглеждащи праисторически камъни.

Всъщност, вие сте тук заради едни от най-блестящите, подходящи за плуване води в Европа. Плитките заливи и лагуни изискват шнорхел, опитайте по-сънливите Spiaggia del Cardellino и Capocchia du Purpu за райско потапяне без тълпи.

Архипелаг Раджа Ампат, Индонезия

Pixabay

На изток от Индонезия това съзвездие от 1500 малки острова (включително четири основни) е част от провинция Западна Папуа, свързана с Папуа Нова Гвинея.

Това е място за феновете на гмуркането - топло и изпълнено с ярки, неизбелени корали море, над които плуват черни манти, малки морски кончета и редки „килимни“ акули.

Славата на Раджа Ампат не е плод просто на местна гордост - това място наистина може да се похвали с най-високата известна концентрация на разнообразен морски живот на планетата.

Плаж Навагио, Закинтос, Гърция

Pixabay

Динозавърска гърбица от скали, заобиколена от ослепителен залив със златен пясък и електриковосини води – вероятно сте виждали снимки на този йонийски плаж неведнъж.

В центъра на гладките му пясъци е дълъг ръждясал контрабандистки кораб, изтеглен тук през 80-те години на миналия век, което му дава прякора „Плажът на корабокрушенците“.

Млечният оттенък на непрозрачните светлосини води - причинен от яркобелите камъни наоколо, както и от сярата от близките пещери, му придава сюрреалистичен вид.

Ще намерите Навагио в отдалечената северозападна част на гръцкия остров Закинтос, далеч от пътищата, като до него може да ви отведе само лодка от близкия залив.

Ако искате малко допълнително пространство за снимки в залива на корабокрушенците, можете да наемете частна лодка с капитан около 8 сутринта, тъй като повечето групови пътувания тръгват в 10.

25 интересни факта за Гърция

Острови Ко Сурин, Тайланд

Мнозина отскачат от континенталната част на Тайланд до Ко Самуи, Ко Фи Фи и Ко Ланта всяка година, но в страната има десетки острови, далеч от туристическата карта. Едни от тях са Ко Сурин, до които се достига с лодка.

Национален парк, обхващащ пет острова, Сурин разполагат с поразителни райски плажове и лагуни, обградени от гъста джунгла, плюс чисти заливи за гмуркане с шнорхел и преходи във вътрешността.

Тук няма места за настаняване, с изключение на миниселце от палатки зад главния залив Mai Ngam Beach, където малцина избрани остават да пренощуват и могат да изследват тези диви места сами, преди да пристигнат дневните екскурзианти.

Топ забележителности на Антарктика

Pixabay

Да стъпите върху дебелия лед на най-малко населения континент в света е нещо, което ще запомните завинаги. Гигантският мащаб на ледените пейзажи, колониите от пингвини, гърбовете на китовете, надничащи над повърхността, девствената пустота на всичко това.

И можете да стигнете само по вода до най-отдалечените му, красиво замръзнали части. Не пропускайте остров Десепшън - вулканично петно, на което можете да се къпете в горещи извори.

Повечето пътувания се провеждат между ноември и април, като след полет до остров Кинг Джордж трябва да се качите на кораб, за да се запознаете отблизо с този необикновен пейзаж.

Дъски Саунд, Нова Зеландия

В отдалечения югозападен край на това обвито във водите на океана любимо място за приключения, Дъски Саунд е спокоен фиорд с нулев пътен достъп.

Пет- или шестдневен круиз в района е страхотен шанс да изключите смартфона си и да прекъснете връзката с околния свят, като се възползвате от шанса да се докоснете до гладките, удобни за каране на каяк води, огромни гористи земи и любознателни морски тюлени.

Обикновено изследвано в тандем с Даутфул саунд, това е място, на което да се потопите в тучни зелени пейзажи, обвити в мъгла, и да се почувствате буквално на края на земята.