Европеец се изкачи на челното място сред най-богатите хора в света. Французинът Бернар Арно, притежаващ най-голямата империя за луксозни стоки, не само измести Илон Мъск от лидерското място, но и вече се задържа там повече от седмица, пише Euronews.

73-годишният Арно обаче не е единственият милиардер в Европа. Компания сред най-богатите на Стария континент му правят една жена, петима собственици на модни империи и най-богатият руснак.
 

Днес Арно притежава 149 млрд. евро, дължащи се най-вече на 75-те му луксозни бранда, сред които Louis Vuitton, Kenzo, Moet Hennessy Tiffany & Co. и др.

Това е доста повече от Франсоа Батенкур Майерс, която е единствената дама сред десетте най-богати в Европа с нейните 66 млрд. евро. Тя е наследница на козметичната империя L'Oreal и е една от трите жени сред топ 20 на най-богатите в света.

Испанецът Амансио Ортега разполага с 50 млрд. евро и днес контролира модни брандове като Zara, Zara Home, Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear и др. Той заема престижната трета позиция в подреждането.

Братята Жерар и Алън Вертхаймер, който притежават луксозната модна къща Chanel разпогат с по над 40 млрд. евро в края на 2022 г. и са едни от малкото, увеличили своето състояние през годината на фона на спадовете, отчетени на капиталовите пазари.

Най-богатият човек в Италия Джовани Фереро, контролиращ брандовете Nutella, Tic Tac и Kinder, се нарежда на петото място в класация с 39 млрд. евро.

В челото са още Франсоа-Анри Пино, ръководещ модния концерн Kering (30 млрд. евро), Клаус Майкъл Кюн, председател на Борда на директорите и най-голям акционер на транспортната компания Kühne + Nagel (32 млрд. евро) и Владимир Потанин, който, ссъс своите 27 млрд. евро, е най-богатият руснак в момента.