Никой не е по-успешен от Бернар Арно, когато става въпрос за луксозни стоки.

73-годишният главен изпълнителен директор на френския конгломерат LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton (LVMH) изгражда своята империя от близо 40 години, като това му носи състояние, нареждащо го сред най-богатите в света.

Компанията му днес притежава 75 луксозни бранда, разделени в шест подразделения – мода, бижута и часовници, алкохол, парфюмерия и козметика, търговия на дребно и други бизнеси, сред които попадат медии, яхти, хотели и т.н.

73-годишният Арно има пет деца, а бизнесът му се управлява от членове на семейството му. Ето как той се превръща в един от най-богатите хора в света:

Арно е роден във френския град Рубе, където учи в едно от най-престижните училища École Polytechnique. След като завършва, започва работа в строителната компания на баща си Ferret-Savinel.

През 1984 г. той купува компанията Agache-Willot-Boussac, притежаваща към този момент универсалния магазин Bon Marche и модния бранд Christian Dior.

Съкращава разходите на компанията, която преименува на Financiere Agache и продава ненужната част от бизнеса ѝ. Следват покупка на модната къща Celine, както и финансиране на френския дизайнер Кристиан Лакроа.

Още в края на 80-те години на миналия век, Арно казва, че целта му е да управлява най-голямата компания за луксозни стоки в света.

Харчи 2.6 млрд. долара, купувайки акции на LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton, а през 1989 г. вече е най-голям акционер и главен изпънителен директор на компанията.

Арно се жени за Ан Деваврен през 1973 г., от която има две деца. Развеждат се през 1990 г., а година по-късно се жени повторно за Елен Мерсие, от която има три деца.

Днес Арно и Елен живеят в Париж. В дома им има редица произведения на изкуството, сред които картини на Пабло Пикасо, Анди Уорхол, Демиън Хърст, Джан Мишел Баския и др.

Антоан и Делфин са децата му от първия брак. Делфин Арно започва своята кариера в консултантската компания McKinsey & Co., а днес е изпълнителен вицепрезидент на Louis Vuitton.

През 2019 г. тя се превърна в най-младия член на борда на изпълнителния комитет на компанията благодарение на нейните 43 години.

Делфин се жени за италианския винен наследник Алесандро Валаррино Гансия през 2005 г. Сп. Forbes я обяви за „сватба на годината“. Двамата се разделят през 2010 г.

Антоан, от своя страна, е главен изпълнителен директор на няколко модни бранда от империята Berluti и Loro Piana. През 2018 г. той беше обявен и за главен директор по комуникациите на LVMH.

Женен е за супермодела Наталия Водянова, с която се среща на снимки за рекламна кампания на Louis­Vuitton през 2008 г. Двойката живее в Париж с двете си деца, както и с трите деца на Водянова от предишния й брак.

Александре Арно днес е главен изпълнителен директор на Rimowa. След придобиването на Tiffany & Co. през миналата година той беше назначен на поста вицепрезидент на компанията, отговарящ за продуктите и комуникацията.

По-малкият брат на Александре - Фредерик, също работи за LVMH. Той се присъедини към империята през 2018 г. Днес той е главен изпълнителен директор на часовниците TAG Heuer.

Преди това кара стажове в консултантската компания McKinsey и Facebook.

Най-младият син на Арно - Джийн, е на 24 години. Той работи в LVMH от 2021 г., когато е назначен за директор на маркетинга и развитието на часовниците на бранда.

Семейство Арно доскоро пътуваха с частен самолет. LVMH обаче го продаде, тъй като няколко профила в Twitter следяха полетите му.

„Компанията ни имаше самолет, но го продадохме. В резултат на това сега никой няма да знае къде ходим, тъй като ще наемаме частни самолети“, каза Бернар Арно, цитиран от Bloomberg.

Семейството притежава имение в Сен Тропе на Френската ривиера, където най-често играят тенис. Арно има няколко имения и в Лос Анджелис.

Милиардерът се е срещал както с покойната приценса Даяна, така и с бившия щатски президент Доналд Тръмп.

Той е бил близък приятел на Стив Джобс. Основателят на Apple преди време казва: „Не знам дали след 50 години iPhone все още ще е на мода, но съм сигурен, че тогава все още ще пием шампанско Dom Pérignon".

Арно е приятел и с бившия френски президент Никола Саркози. Той е свидетел на сватбата му с Карла Бруни. През 2003 г. медиите го снимат на среща с Владимир Путин във винарна, собственост на LVMH.

В последните години Арно превърна LVMH в най-скъпата компания за луксозни стоки в света, оценена на над 360 млрд. долара. Често го наричат по прякор „вълкът в кашмиреното палто“.

През 2019 г. Арно отделя 200 млн. евро за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“.

Пандемията се отрази доста негативно на милиардера, чието състояние се понижи до 30 млрд. долара.

В края на 2020 г. той финализира покупката на Tiffany & Co.

2021 г. започва с невероятен ръст в приходите на компанията, които нарастват до 64.2 млрд. евро (67.3 млрд. долара) за цялата година. За първите 9 месеца на 2022 г. те достигат 59.4 млрд. долара, на фона на ръст в продажбите на луксозни стоки в Европа, Япония и САЩ.

Вчера (7 декември) Арно изпревари Илон Мъск в класацията на най-богатите хора в света. Това обаче продължи само няколко часа.