В началото на 2022 г. пазарната капитализация на всички криптовалути надхвърляше 2.2 трилиона долара. Само 12 месеца по-късно тя намаля до 800 млрд. долара, пише Yahoo!Finance.

Понижението в стойността на криптовалутите започна със затягането на паричната политика и увеличенията на лихвите от страна на централните банки. Това се отрази първоначално на най-рисковите активи, сред които са и криптовалутите. Последваха разпродажби, тегления на милиарди долари, фалити на част от големите борси, измами и т.н.

Ето как се представиха по-известните криптовалути през 2022 г.?

Етериум

Етерът, която е криптовалутата зад технологията етериум, загуби 70% от стойността си през 2022 г. Само година по-рано тя добави 410%, като, за сравнение, повишението при биткойн беше от 60%.

Биткойн

Най-популярната криптовалута в света, която съставлява над 40% от оценката на всичките дигитални валути, се обезцени с 68% през миналата година. Понижението спрямо най-високата стойност, отчетена през ноември 2021 г., пък е доста по-голямо – 76%.

Доджкойн

Доджконкът все още е осмата най-популярна криптовалута в света. Тя често е промотирана от Илон Мъск, Марк Кюбан и Снуп Дог. Спадът от върха през май 2021 г. също е доста по-голям (64%), отколкото в края на 2022 г. (60%).
 

Сред зле представящите се криптовалути са още етериум класик (-54%) и BNB, която се свързва с борсата Binance (-53%).

Това обаче не е нищо спрямо обезценката от 99.99% на Terra. Криптовалутата изгуби обвързаността си с щатския долар, което беше последвано от масови разпродажби. Така само за няколко дни криптоборсата Binance загуби 1.6 млрд. долара от срива при Terra.

Над 90% спад се отчита още при FTX, Solana, Axie Infinity, Sandbox и др. 

GMX и Trust Wallet пък са най-добре представилите се криптовалути, според данни на Cointelegraph.