Нова такса за туристите въведе Турция от 1 януари.

Особено популярната и сред българите дестинация вече таксува гостите във всички места за настаняване с 2% допълнително.

Таксата ще се плаща и за турове, организирани от туристически агенции, съобщават местните медии.

Решението за новия данък беше взето още през 2019 г., но пандемията от коронавирус отложи въвеждането му.

Представителите на туристическия бизнес в страната се обявиха срещу таксата, посочвайки, че тя ще отслаби конкурентната позиция на Турция в туристическия бизнес. Досега тя беше една от малкото страни по света, в която не се плащаше туристическа такса.

Турция отбеляза изключително успешен туристически сезон през миналата година. Само за периода юли-септември са регистрирани почти 18 милиарда долара приходи по това перо.

Това е с 27.1% или близо 4 млрд., долара повече спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Турския статистически институт (TurkStat).

От януари до септември 2022 г. Турция е спечелила повече от 35 милиарда долара от туризъм. Това е величение от 67.9% на годишна база.

Държавата е привлякла 34.8 милиона чуждестранни посетители през първите 9 месеца на миналата година - почти двойно повече спрямо същия период на 2021 г. година, отчитат от Министерството на културата и туризма.

Междувременно, страната прогнозира, че приходите от туризъм през миналата година ще възлязат на 46 млрд. долара.

За настоящата 2023 г. прогнозите са за приходи от 56 млрд. долара, което е с 10 млрд. долара повече от 2022 г. Страната ще бъде посетена от 56 млн. туристи през 2023 г.