Туризмът в Турция се възстанови през 2022 г. Евтината турска лира продължава да привлича все повече чуждестранни туристи, докато местните хора изнемогват финансово заради високата инфлация в страната.

В истанбулския квартал Кадъкьой дори и туризмът не може да помогне на местните хора. Само в рамките на една нощ в началото на ноември цената на капучиното скача с 25%, на фона на рекордната инфлация.

Въпреки това цените са все още достъпни за повечето туристи, идващи от чужбина. През септември 2021 г. срещу един долар могат да се получат 8 лири, а днес вече той се разменя срещу 18.

Поевтиняването на лирата обаче има позитивен ефект върху туристическата индустрия. Тя е важен сектор за страната, като осигурява около 11% от БВП преди пандемията и дава работа на 2.3 млн. души.

Коронавирусната пандемия се отрази силно негативно на индустрията, но лятото на 2022 г. върна туристите в Турция. Евтината лира продължава да подпомага тази тенденция.

Музикантът Луска Грое от Берлин казва, че евтината лира означава, че той и приятелката му могат да се притесняват по-малко за парите, които ще похарчат по време на ваканцията си. Пред DW мъжът допълва, че това означава по-често ползване на такси, често хранене по ресторанти, както и взимането на вътрешни полети.

Двойката планира двуседмична почивка в Ирак, но я отменя в последния момент заради протестите в страната. Вместо това те се отправят към Турция. “Ползвахме дори такси за цял ден, с което да пътуваме до различни забележителности - нещо, което не може да направим в Германия“, обяснява Грое.

Екскурзоводът Мустафа Ефелти казва, че в сектора са много доволни от увеличения брой туристи през този сезон. Той има работа почти нон-стоп, като през ноември е имал групи туристи от Латинска Америка, което е необичайно за страната.

Турската лира продължава да привлича много туристи, най-вече от страни със слаба икономика, казва Ефелти.

„Много хора от България и Русия могат да изкарат седмица в Турция с около 530 евро (550 долара), например. В Париж тези пари ще ви стигнат за 1-2 дни“, допълва той.

Инфлацията

Според последните данни, инфлацията в страната е 85% спрямо година по-рано. Според експерти обаче, тя е доста по-висока – около 185%.

Проучване на центъра за социални изследвания Yoneylem сочи, че повече от 2/3 от населението трудно плаща храната и наема си.

Очакванията за 2023 г.

Повечето туристи ще изкарат ваканцията си в страната без да забележат икономическите трудности, пред които се изправя местното население.

Турция е популярна дестинация за all-inclusive туризъм, според немския туристически оператор TUI. Това едва ли ще се промени, въпреки високите цени на горивата в Европа.

„Девалванцията на турската лира прави дестинацията все по-атрактивна за гостите на страната, които могат да получат повече за парите си", казва говорителят на TUI Евангелос Георгиу.

Турският статистически институт посочва, че приходите от туризъм към деветмесечието растат с 27.1% спрямо година по-рано - до 17.95 млрд. долара. Това обаче е доста по-малко спрямо 2019 г., когато постъпленията са 34.5 млрд. долара.

„За следващата година хотелите в района на Анталия планират повишения в цените от 15-25%", казва Сердар Акайдин, партньор в aQuasun Tourism AG.

Според него, повишенията в цените на самолетните билети ще направят пътуванията и почивките в Турция по-скъпи.