Amazon обяви, че ще закрие над 18 000 работни места, което е повече, отколкото компанията за електронна търговия съобщи през миналата година.

От Wall Street Journal информираха за съкращенията предварително, изпреварвайки официалното съобщение на компанията.

“Обикновено изчакваме преди да информираме за подобни събития, за да можем да разговаряме с хората, които са засегнати пряко,” казва главният изпълнителен директор Анди Джаси в уведомление до служителите, което компанията публикува в блога си.

“Тъй като човек от екипа обаче е разпространил тази информация извън компанията, решихме, че е по-добре да споделил новината по-рано, за да чуете подробностите директно от мен.”

Технологичните компании се готвят за икономически спад през 2023 г.

От Salesforce обявиха вчера, че ще намалят броя на служителите си с 10%, което ще засегне над 7 000 служители. И Amazon, и Salesforce признаха, че са наемали твърде бързо и твърде много хора по време на пандемията.

От Amazon конкретно отчетоха факта, че са увеличавали прекалено бързо броя на служителите в складовете си на фона на нарасналите обеми на онлайн търговия. Компанията е имала 1.54 милиона служителите в края на третото тримесечие.

През ноември Джаси обяви, че в Amazon предстоят съкращения, в това число във физическите й магазини и подразделенията за книги. Тогава от CNBC информираха, че компанията се очаква да освободи около 10 000 от служителите си. Сега този брой се оказва по-висок.

Amazon планира да започне да информира от 18 януари служителите, които ще изгубят работата си, пише Джаси.

В същото време, в писмо до служителите главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф казва, че клиентите са “по-премерени” в решенията си за покупка предвид трудната макроикономическа среда, което е довело до решението компанията да свободи част от служителите си.

Salesforce е имала над 79 000 служители към декември 2022 г. 

“Размишлявах за това как стигнахме до този момент,” казва Бениоф. “С увеличаването на приходите ни по време на пандемията, ние наемахме прекалено много служители преди този икономически спад, пред който сме изправени сега и аз поемам отговорността за това”, заяви Бениоф.