Мечтали ли сте някога да бъдете дизайнер на Lego?

Сега е вашият шанс – ако създадете оригинален комплект Lego и го изпратите на компанията след 1 февруари 2023 г., можете да участвате в конкурса за избор на един от до пет неофициални комплекта, които Lego официално ще произвежда. 

До 20 000 броя от вашия комплект ще бъдат продадени на фенове по целия свят и дори ще получите пари за това. Компанията ще изплати на дизайнерите по 5% от приходите от продажби на всеки уникален комплект, съобщава електронното издание The Verge.

Дизайнерските комплекти обаче няма да се продават по магазините и няма да се доставят в традиционната кутия на Lego. Те ще бъдат част от ексклузивната онлайн програма за дизайнери на BrickLink.

Независимо от тези особености, компплектите ще се продават, произвеждат и доставят от Lego, която стана собственик на BrickLink през 2019 г.

Миналия месец Lego обяви, че BrickLink Designer Program вече ще бъде постоянно състезание и ще бъде много по-отворено от програмата, която беше активна през 2021 и 2022 г.

Тя беше предназначена да даде втори шанс на комплектите на дизайнерите от Lego Ideas, които не биха се продавали достатъчно добре, за да оправдаят масовото им производство.

Сега всеки фен на Lego вече ще може да проектира собствен комплект, стига да го направи със софтуера BrickLink Studio, да използва ограничена „палитра“ от 8500 части и да следва специфичните указания, включително и това, че частите не трябва да се чупят, свиват или падат под нормалния натиск при изграждане на конструкциите. 

Lego и BrickLink, в крайна сметка, ще определят кои пет комплекта ще стигнат до етапа на групово финансиране, но всеки фен ще може да гласува за своите фаворити в по-ранния кръг, насрочен за февруари. Съдиите ще вземат и тези гласове под внимание преди крайния избор. 

След като BrickLink избере пет дизайна, всеки комплект, получил поне 3000 предварителни поръчки, ще бъде произведен от Lego след септември тази година.

Дизайнерските комплекти ще бъдат в ограничен тираж от до 20 000 броя, което едва пъти повече от лимита в предишните кръгове на BrickLink Designer Program. Този път Lego предлага само 5% от приходите вместо предишните 10%, но пък има възможност за продажба на два пъти повече комплекти.  

Другото важно уточнение е, че Lego ще притежава правата върху подадените дизайни, но само по време на състезанието или ако победителите в конкурса се съгласят компанията да произведе техните творения. 

„Ако вашият дизайн не бъде избран, всички авторски права ще ви бъдат възстановени“, пише BrickLink.

За разлика от Lego Ideas, това не е място, в което феновете могат да "лобират" компанията да придобие правата над някоя фантастична поредица или супергерой.

Участниците в конкурса на BrickLink не трябва да използват чужда интелектуална собственост, като в същото време от Lego уточняват, че не биха искали комплекти, които приличат твърде много на това, което вече се продава на пазара.