Трима учени от Харвардския и Потсдамския университети публикуваха проучване в изданието Science, което предоставя доказателства, че петролният и газов гигант Exxon Mobil, с настояща пазарна капитализация от 466 млрд. долара, е прогнозирал глобалното затопляне с невероятна точност в поредица от вътрешни доклади и съобщения, започващи през 70-те години на миналия век.

“По-конкретно, това, което е новото тук, е, че поставяме времева рамка и сглобяваме общата картина за това какво са знаели от Exxon и кога,” казва съавторът на проучването Джефри Супран.

“Сега разполагаме с безупречни доказателства, че от ExxonMobil точно са прогнозирали глобалното затопляне години преди то да се случи и публично са атакували климатологията и учените.

Нашите констатации показват, че публичното отричане на климатологията от страна на ExxonMobil е в разрез с данните на учените на компанията,” казва Супран пред CNBC. “Това потвърждава и добавя статистическа точност към предишни заключения на учени, журналисти, адвокати и политици.”

Катализаторът за проучването е набрало популярност съобщение в Twitter, казва Супран.

Щефан Рамсторф, преподавател по физика в Потсдамския университет, вижда прогнозна графика на Exxon Mobil за глобалното затопляне, която преподавателят от Харвардският университет Наоми Орескес преди това е открила и наслагва върху нея реални исторически данни върху тези на Exxon.

“Припокриването беше стряскащо,” казва Супран и когато Рамсторф пише блогпост и съобщение в Twitter, резултатите привличат голямо внимание “за стандартите на климатологията в социалната мрежа,” казва Супран.

Тримата учени осъзнават, че точността на климатичната прогноза на Exxon не е била официално проучване и обединяват усилия, за да изготвят този доклад. Те с изненада откриват степента и точността на познанията на Exxon за климатологията.

“ Беше изненадващо да насложим всички прогнози на компанията върху една графика и да открием, че всички те са подредени много плътно около реалното покачване на температурата, което е последвало след техните доклади.

Можем да кажем, че в Exxon не само са имали познания по климатология, а и са помогнали за развитието на науката,” казва Супран. “Те не просто смътно са знаели нещо за глобалното затопляне преди десетилетия, те са знаели толкова колкото независими академици и правителствени учени. Може да се каже, че са знаели всичко, което им е трябвало да знаят.” 

Според новото проучване, между 63% и 83% от климатичните прогнози на Exxon по отношение на климатичните промени и глобалното затопляне са били точни.

От Exxon са прогнозирали, че климатичните промени ще доведат до глобално затопляне от 0.20° ± 0.04 градуса по Целзий на десетилетие, като прогнозата съвпада с научни и държавни прогнози, които излизат в периода 1970 – 2007 г.

От Exxon продължават да отричат да са направили нещо нередно.

“Този въпрос изниква на няколко пъти през последните години и във всеки случай нашият отговор е един и същи: онези, които говорят за това как ‘от Exxon са знаели,’ грешат в заключенията си,” казва пред CNBC Тод Спитлър, говорител на Exxon Mobil.