Бързият преход на Китай към повторно отваряне на икономиката след продължителните локдауни, наложени заради COVID-19, ще помогне на търсенето на петрол да се повиши до рекордно високи нива тази година.

Това се посочва в месечния доклад на Международната агенция по енергетика, цитиран от The Wall Street Journal.

Енергийният надзорен орган повиши прогнозата си ръста в търсенето на петрол тази година с близо 200 000 барела на ден до 1.9 милиона барела на ден.

Допълнителното търсене означава, че агенцията сега очаква общото търсене на петрол тази година да бъде средно 101.7 милиона барела на ден, което е доста над нивата преди пандемията от COVID-19 и достига рекордни количества. 

Отказът на Пекин от подхода на т. нар. "нулев COVID-19" до голяма степен изненада петролния пазар и подкрепи прогнозите, че отварянето на китайската икономика може да доведе до бързо възстановяване на търсенето на горива в Поднебесната империя.

Подобен обрат в переспективите за икономиките на Европа и САЩ също повишава очакванията за търсенето на петрол, смятат експертите на МАЕ.

Икономиката на Европа тази година се очаква да се представи по-добре от предишните прогнози, тъй като по-високите температури облекчиха кризата с енергийните доставки.

Междувременно, усилията на Федералния резерв на САЩ за укротяване на инфлацията вече показват първите индикации за успех.

В своя доклад енергийната агенция посочва и по-ниските цени на петрола като фактор, който може да подкрепи търсенето.

Основната част от положителната ревизия обаче се дължи на очакванията за по-силно потребление в Китай. МАЕ повиши прогнозата си за китайското търсене със 100 000 барела на ден до 15.9 милиона барела на ден.

Силното увеличение на търсенето на самолетни горива с възстановяването на международните пътувания ще представлява почти половината от тазгодишния ръст на потреблението, се посочва в прогнозата на агенцията.

Търсенето на авиационни горива се очаква да нарасне с 850 000 барела на ден тази година, продължавайки възходящата тенденция от 2022 г.

Малко вероятно е обаче повторното отваряне на Китай да премине без предизвикателства и възстановяването на търсенето не е абсолютно сигурно, уточняват от МАЕ.

Търсенето на петрол ще зависи от това дали китайските домакинства ще харчат повече, което е трудна задача предвид състоянието на техните финанси в момента. 

„Трудностите и прекъсванията изглежда ще преобладават в краткосрочен план. Тъй като Китай е изправен пред тежка зима, изходът от икономическите проблеми безспорно ще бъде неравен и дълъг“, се казва в доклада на енергийната агенция.

В прогнозата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), публикувана във вторник, се посочва, че повторното отваряне на Китай може да предизвика изостряне на случаите на COVID-19, което, от своя страна, може да забави възстановяването на търсенето на суров петрол.

По-силната икономическа перспектива за Европа също не е напълно положителна за търсенето на петрол, според икономистите на МАЕ.

Високите цени на природния газ и намалените доставки на газ от Русия през последните месеци засилиха очакванията, че европейските нации ще трябва да изгарят повече сурови горива за отопление, за да компенсират дефицитите. 

През декември МАЕ повиши прогнозите си за търсенето спрямо тези очаквания, но уточни, че допълнителното търсене ще бъде с около 200 000 барела на ден по-малко от очакваното миналия месец, тъй като по-високите от обичайните зимни температури в Европа означават, че по-малко европейски енергийни компании преминават от природен газ към петрол.