Най-големият самолет в света с размах на крилете от 117 метра се издигна в небето над пустинята Мохаве в Калифорния, за да завърши шестчасов тестови полет в преследване на нов рекорд.

Stratolaunch Roc, или накратко Roc, проведе втория си тестови полет, носейки Talon-A на борда.

Talon-A (TA-O) представлява тестови самолет за многократна употреба с дължина 8 метра, който може да превозва товари с хиперзвукова скорост - повече от пет пъти скоростта на звука.

Той е част от серията ракетни превозни средства Talon, разработени от Stratolaunch.

Какво представлява Roc?

Самолетът е по-широк от дължината на футболно игрище - обикновено около 105 метра. Тежи приблизително 227 тона без никакъв товар, но може да излети при максимално тегло от 600 тона.

Машината се движи с помощта на 28 колела. След като се издигне във въздуха, се задвижва от шест самолетни двигателя, съобщава Daily Mail.

Той е разработен от фирма със същото име, основана през 2011 г. от покойния съосновател на Microsoft Пол Алън.

Алън почина на 65-годишна възраст през октомври 2018 г., по-малко от година преди Stratolaunch да полети за първи път. Той възнамеряваше самолетът да изстрелва натоварени със сателит ракети в космоса от въздуха, но след първия си полет е купен от Cerberus Capital Management.

Новите собственици планират да го използват като самолет-носител за изстрелвания на хиперзвукови изследователски летателни апарати за многократна употреба.

H-образният Roc има двоен фюзелаж подобно на катамаран, като разполага с два успоредни корпуса с еднакъв размер. На борда му има екипаж от трима души – пилот, втори пилот и борден инженер, които са разположени в десния фюзелаж.

В левия фюзелаж се намира нещо като пилотска кабина с прозорци за наблюдение, но секцията е празна и без налягане. Задвижван от същия тип двигатели, използвани от Boeing 747, самолетът на Stratolaunch развива максимална скорост от 853 км/ч.

Освен с рекордната си ширина, Roc има и впечатляваща височина – той се издига на 15 метра от земята до върха на вертикалната си опашка, която е по-висока от четириетажна сграда.