Пътническите самолети като цяло са скъпи за производство, поддръжка и пилотиране, а хората не се замислят за това колко струва само боядисването на един такъв самолет.

Dean Baldwin Painting е компания за боядисване на самолети в Мейкън, Джорджия, с 57-годишна история. Тя притежава пет съоръжения в САЩ, а клиентите ѝ са някои от най-големите авиокомпании в света, в това число United, Delta и JetBlue.

Средната цена за боядисването на един самолет възлиза на между 175 000 и 200 000 долара, според компанията.

“Безопасността, спазването на изискванията, опазването на околната среда, работната сила, обучението — не е толкова лесно, колкото повечето хора си мислят,” казва пред CNBC Барбара Болдуин-Макнълти, главен изпълнителен директор и собственик на компанията.

“Освен че трябва да разполагаш със съоръжения с всичките тези лицензи и параметри, е необходимо и време за сформирането на добър екип, за да предоставяш качеството, което авиокомпаниите очакват от теб.”

Федералната авиационна администрация определя стандартите за безопасност за боядисването на самолетите и през целия процес на боядисване машината се инспектира постоянно, за да се гарантира, че тези стандарти се спазват.

От началото до края, в процеса участват множество инженери, бояджии и инспектори.

Боядисването обикновено включва между 4 и 5 слоя, но боята, в крайна сметка, е дебела по-малко от милиметър. Тези слоеве включват антикорозионен грунд, защитни междинни слоеве и краен външен слой, който обикновено е бял.

Най-често се избира този цвят, защото той отразява светлината най-ефективно.

Глобалният пазар за боядисване на самолети се оценяваше на близо 18.5 млрд. долара през 2020 г. и се очаква да се разрасне до 65 млрд. долара през 2027 г.