От първите дни на пандемията от COVID-19 пазарът на редки растения расте.

Дните на обикновените теменужки и шефлери, обитаващи дома, изглежда са приключили, тъй като все повече хора са обсебени от събирането на редки видове.

След като губи майка си, Мани Лорас поема грижите за нейната котка и колекция от редки растения. Някога дете, неохотно обикалящо с двамата си родители изложби на цветя и апатично изпълняващо задължения, свързани с градинарството, Мани намира утеха в грижата за новите си придобивки.

Едно пътуване до магазин за растения близо до дома му в Бруклин подхранва интереса му.

„Имаше едно масивно растение, високо почти метър и половина и с наистина ярко розови листа, което ми се стори супер готино. Помислих си: „Какво е това? Толкова е странно", спомня си той, цитиран от AD.

„Купих го и похарчих толкова, колкото смятах, че са много пари за растение по онова време: 500 долара. Оказа се, че то е многоцветно поради мутация, която води до липса на хлорофил“, разказва мъжът.

Вече пристрастен към грижите за растенията на майка си, Мани търси информация за новата си придобивка и открива нарастващата популярност на стайните растения по това време, но и липсата на всякакви данни за тях.

Тъй като маниите са склонни да се подхранват, колекцията на Мани нарастна в синхрон със собствените му знания. Той се научава как да размножава растенията и през четвъртото тримесечие на 2021 г. продава издънки от редки растения за 250 000 долара.

Това разкрива огромна празнина на пазара пред Мани, който днес е старши директор по екипен маркетинг и бизнес операции в NBA. След като прави продава през Facebook, Instagram и Etsy, той осъзнава, че нито една от тези платформи не е подходяща за продажба на растения, нито предлага реална защита на потребителя.

След консултация с племенника си, който работи в Dow Jones, двамата осъзнават, че са на път да създадат нещо новаторско.

Заедно се заемат със стартирането на MonsteraX – първия онлайн пазар за редки растения. Редакционното звено заработва през март 2022 г., а пазарът и приложението през юни и септември 2022 г.

Ето трите най-популярни растения според Мани от MonsteraX.

Anthurium sp

Рядко срещано в САЩ, това растение е отговорно за първата, третата, четвъртата, петата и шестата по големина продажби на платформата, като цените варират от 6 900 до 9 150 долара.

Разноцветна монстера, по-специално вид мента

Има общо 28 продажби на изрезки и цели растения от този вид, които струват между 500 и 4500 долара за парче, което възлиза на над 60 000 долара общи продажби.

Различни цветове антуриум

Трансформирани в рокли от марката за облекло Loewe, различните видове Anthurium са много популярни в платформата, защото могат да се размножават многократно. Потребител продава 45 по 110 долара всяко само за няколко дни.