С гори, заемащи 31% от общата глобална площ на планетата, не е изненада, че по света има огромен избор от модерни домове, построени сред дърветата.

Разбира се, това не е само заради географията. Както е казал Хенри Дейвид Торо: „Отидох в гората, защото исках да живея съзнателно “.

Проектирането на модерни домове в гори предлага на архитектите вълнуваща възможност да създадат иновативни пространства на понякога трудни терени, посочва Architectural Digest.

Тези домове предлагат както невероятни гледки, така и интимни преживявания в незасегнати части от света. Тези домове демонстрират човешкото желание да да почита и изследва природата, като често това минимизира въздействието върху околната среда.

Вижте 11 невероятни имота, които демонстрират красотата и разнообразието на съвременните домове, построени в гори.

Tree House Constantia (Южна Африка)

Проектирана от южноафриканското студио Malan Vorster, Tree House Constantia е изградена от четири цилиндрични кули.

Клиентите се надяват да увеличат максимално гледките към близката гора на Кейптаун, което обуславя както височината на къщата, така и наличието на обширни прозорци, обвиващи всяка кула.

Circle Wood (Полша)

Облечен в дърво окуме, този дом, проектиран от Mobius Architekci в Полша, не просто се слива с гората, но е и вдъхновен от нея. Кръглата му форма е формирана от ствол, който близките дървета „пронизват“ за по-драматичен ефект.

Planchonella House (Австралия)

Линията на билото на обекта очерта игривия бетонен контур на този дом, който наднича през буйния терен на тропическа гора в Далечния северен Куинсланд. Проектирани от Джеси Бенет, минималните стени осигуряват изобилие от гледки към заобикалящата тропическа гора.

Tower House (Ню Йорк, САЩ)

„Тази малка ваканционна къща е проектирана като стълбище към върховете на дърветата“, посочват за Gluck+ архитектите на Tower House. Проектирана да запази отпечатъка на дома възможно най-минимален, къщата има три спални, които са разположени на първите три етажа, изградени като апартаменти на цял етаж - всеки с малка спалня и баня.

Жилищните помещения се простират „като корона на дърво“ на последния етаж, разположени в хоризонтален перпендикулярен обем. Остъкленият дом предлага почти безпрепятствена гледка към планинската верига Catskill.

Forest <> House (Северна Калифорния, САЩ)

Този дом, проектиран от Envelope, е роден от въпроса: Ами ако самата гора беше къщата? Вместо една сграда, домът е направен от три отделни.

„Тентите-покриви и изчезващите стени създават завладяваща връзка с естествената обстановка – нейните звуци и променящите се сезони – докато големите прозорци рамкират гледка пейзажа и съседните „стаи“, обясняват архитектите.

Casa Bruma (Мексико)

Casa Bruma е проектирана от Фернанда Каналес и Клаудия Родригес. Домът е направен само от четири материала – черен бетон, дърво, камък и стъкло – и е изграден като девет отделни „блока“, центрирани около голям вътрешен двор.

Всеки блок е ориентиран към гледките и "зачита" естествената растителност на района.

Cabin Rones (Норвегия)

Тази малка кабина е проектирана от норвежката фирма Sanden+Hodnekvam Arkitekter за двойка, която търси тихо място за почивка и гледка към Beitstadfjorden.

„Кабината е вдъхновена от естественото пространство, което е на мястото преди сградата да бъде построена“, казва Джон Сандън, партньор в Sanden+Hodnekvam Arkitekter, пред Dezeen през 2019 г. 

Къща в гората (Япония)

„Задачата не е за къща, а за време в и с гората“, пишат от Florian Busch Architects за своята къща в гората. Отгоре домът отразява корените на дърветата, разклоняващи се от едно централно място.

„Придвижването през къщата е движение през гората“, пишат архитектите за променящите се гледки и сцени, видими от вътрешността на дома.

Дом на река Керала (Индия)

Този дом, проектиран от Thought Parallels, разполага с фасада, направена почти изцяло от стъкло, предлагаща зашеметяваща гледка към тучната земя, върху която се намира къщата.

Покривът тип пеперуда добавя допълнителен драматичен момент към модерния дом.

Neo Villa (Германия)

Разположена в Розенгартен, Германия, Neo Villa е дом, проектиран от Querkopf Architekten през 2019 г. Ссъставен от два правоъгълни кубовидни обема, той разполага с прозорци с пълна височина в основата, V-образни колони и плувен басейн, който отразява дома и гората около него.

Truckee Forest Home (Калифорния, САЩ)

Проектиран от компанията за сглобяеми конструкции Sagemodern, този модерен дом се намира сред дървета в Траки, Калифорния.

С обширно външно пространство, големи прозорци и естествени материали, домът допълва заобикалящата го среда, без да прави компромис с човешкия комфорт.