Когато легендата в американския футбол Том Брейди напусна терена след последния мач на неговия отбор от настоящия сезон в НФЛ, той беше лидер в лигата по пасове (за 89 214 ярда) и тъчдауни (649).

Той също така си тръгна с лично състояние, оценявано на 512 млн. долара.

Брейди успява да заработи 332 млн. долара в продължение на 23 сезона на позицията куотърбек за отборите на Ню Инглънд Пейтриътс и Тампа Бей Бъканиърс, като това е най-голяма сума в историята на американския футбол.

Той постига това, въпреки че никога не е най-високо платеният в лигата по време на звездната си кариера, която ще го отведе до Залата на славата.

Първото му място по доходи в НФЛ може да бъде заето от Аарън Роджърс или Матю Стафърд в идните години, ако Брейди избере да сложи край на кариерата си.

Представянето му извън футболното игрище е почти също толкова легендарно.

Към 2022 г. Брейди е заработил най-малко 180 млн. долара от рекламни договори, лицензи, участия и спортни сувенири, сочат оценки на Sportico. Данните са към май 2022 г. и евентуални допълнителни приходи или загуби след това не са включени.

Всичко това означава, че личното състояние на Брейди възлиза на около 512 млн. долара, ако бъдат комбинирани доходите му на и извън игрището.

Част от най-доходоносните рекламни договори на Брейди са с Under Armour, Ugg и Upper Deck.

Той също така пусна своя марка облекла на име Brady Brand, създаде фитнес компанията TB12 и NFT платформата Autograph.

Не всички финансови ходове на Брейд обаче са успешни. По информация на New York Post и Forbes, които се позовават на съдебни документи, Брейди е притежавал 1.1 милиона акции на фалиралата крипто борса FTX, които се оценяват на приблизително 45 млн. долара.

Процедурата по фалит на FTX е в ход и евентуални промени в личното състояние на Брейди още не са изчислени.

Той сключва договор с Fox Sports като анализитор на мачове от НФЛ, след като решава да се оттегли от спорта. Сделката е със срок от 10 години и е на стойност до 375 млн. долара.

Времето на Брейди като спечелилия най-много пари от НФЛ неизбежно ще приключи. Миналата година куотърбекът на Бъфало Билс Джош Алън подписа договор на стойност 258 млн. долара, а куотърбекът на Канзас Сити Чийфс Патрик Махоумс сключи договор за 500 млн. долара предходната година, според Spotrac.

Когато цялата сума бъде изплатена на Махоумс, той вероятно ще е изпреварил Брейди по доходи от заплати.

На въпрос дали ще се откаже след края на настоящия сезон, Брейди заяви: “Ще действаме ден за ден, наистина”.