Бразилия и Аржентина се целят в по-голяма икономическа интеграция, в това число и в разработването на обща валута, заявиха в обща статия президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и аржентинският му колега Алберто Фернандес.

“Възнамеряваме да преодолеем бариерите пред нашия обмен, да опростим и модернизираме правилата и да насърчим използването на местни валути,” се казва в текста, публикуван на аржентинския уебсайт Perfil.

“Ние също така решихме да продължим дискусиите за обща южноамериканска валута, която може да бъде използвана за финансови и търговски потоци, намалявайки разходите и нашата външна уязвимост,” се посочва в статията.

Идеята за обща валута беше повдигната първоначално през миналата година в статия на Фернандо Хадад и Габриел Галиполо, които сега са финансов министър на Бразилия и негов изпълнителен секретар, респективно беше спомената и от Лула по време на неговата предизборна кампания.

Лула избра Аржентина за първата си международна визита след встъпването в длъжност, запазвайки традицията за първо посещение на най-големия търговски партньор на Бразилия в региона.

Това се случва след четири години на обтегнати отношения между двете държави по време на управлението на предишния бразилски президент Жаир Болсонаро.

Посещението на Лула в Аржентина също така отбелязва завръщането на Бразилия в Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC), която Бразилия напусна през 2019 г. по нареждане на Болсонаро, който отказа да участва в регионалната организация заради присъствието на Куба и Венецуела.

Според публикацията, двамата президенти наблягат на необходимостта от добри отношения между Аржентина и Бразилия с цел засилване на регионалната интеграция.

Двамата лидери също така наблягат на подсилването на търговския блок Меркосур, който включва Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, който, според финансовия министър на Бразилия Хадад, е изоставен в последните години. 

Financial Times информира, че съседните държави ще обявят тази седмица, че започват подготвителна работа по обща валута.

Планът, който се очаква да бъде обсъден на среща на високо равнище в Буенос Айрес тази седмица, ще се фокусира върху това как новата валута, която Бразилия предлага да носи името “сур” (юг), би могла да подкрепи търговията в региона и да намали зависимостта от щатския долар, информира FT. 

Политици от двете държави вече са обсъждали идеята през 2019 г., но тогава срещнаха съпротива от страна на Централната банка на Бразилия.

Инициативата първоначално ще започне като двустранен проект, а по-късно ще бъде разширена и ще бъдат поканени и други латиноамерикански нации, като се очаква официално съобщение по време на посещението на Лула в Аржентина, което започна вчера.