Италианското архитектурно студио Luca Curci Architects и канадската дизайнерска компания Tim Fu Design са създали концепция за „плаващ град“, който може да бъде отговорът на изменението на климата.

Островът ще се захранва от 100% възобновяема енергия от множество източници, включително вятърни, слънчеви и водни турбини.

Проектът включва над 100 хил. кв. метра взаимосвързани платформи, които могат да поберат до 50 000 обитатели.

Екипът, който стои зад концепцията, посочва, че плаващият град е проектиран да се адаптира към променящия се климат в крайбрежни градове, като Шанхай, Ню Йорк и Амстердам.

Той може да бъде разширен, за да побере до 200 000 души, посочва Insider.

Според Световния икономически форум, градовете са отговорни за генерирането на приблизително две трети от всички емисии на парникови газове, които са водещият двигател на изменението на климата.

Учените очакват морското равнище да продължи да се повишава, тъй като затоплящият се климат води до топенето на айсберги. Междуправителственият панел за климатични промени към ООН изчислява, че морското равнище може да се покачи с 2 метра до 2100 г. и до пет метра до 2150 г. Това покачване може да застраши множество крайбрежни градове по света.

Всички платформи на острова ще бъдат свързани по вода и въздух с правителствени сгради, болници и образователни институции. Ще се предлагат туристически атракции и други удобства за посетители, като хотели, спортни центрове и книжарници.

Проектът има за цел да комбинира устойчивост и гъстота на населението, което ще позволи на обитателите му да водят „по-здравословен начин на живот във връзка с природните елементи“, според описанието на проекта.

Всеки квартал на острова ще включва високи и ниски сгради, заобиколени от фотоволтаични инсталации и вертикални градини.

Всяко жилищно пространство ще предлага големи прозорци и невероятна гледка, както и модерни удобства.

На острова ще има и пазари, както и духовни, и културни центрове, според дизайнерския екип.

Проектът ще бъде представен по време на конференцията Biennale Architettura 2023 в Palazzo Albrizzi-Capello във Венеция, Италия, и на други места от 20 май до 26 ноември.