Земята се загрява и става все по-пренаселена, като двете неща са свързани, но не толкова много, колкото хората си мислят, твърдят експерти.

Вчера някъде по света се е родил 8-милиардният жител на планетата, според прогнозите на ООН и други експерти. Земята се е затоплила с близо 0.9 градуса по Целзий, откакто населението на света достигна 4 милиарда през 1974 г.

Климатът и населението са деликатна тема за учени и официални лица.

И макар че повече хора потребяват повече енергия, добита основно от горенето на изкопаеми горива, и това затопля планетата, основният въпрос не е толкова в броя на хората, а как малка част от тях допринасят с много повече за замърсяването с въглерод, казват пред The Associated Press няколко експерти по климата и населението.

“Наистина имаме проблем с населението, но по-важното е, че имаме проблем със свръхпотреблението“, според Ванеса Перез-Сисера, директор на Центъра за глобална икономика в Световния институт по ресурсите. 

И по тази причина роденото 8-милиардно дете “няма да разполага с това, с което ние сме разполагали, защото няма достатъчно ресурси,” казва тя.

Кения, която се бори с опустошителна суша, има население от 55 милиона души, или около 95 пъти повече от това на американския щат Уайоминг. Уайоминг обаче генерира 3.7 пъти повече емисии на въглероден диоксид от Кения.

В Африка, като цяло живее, 16.7% от населението на света, но в исторически план континентът е отговорен едва за 3% от въглеродното замърсяване, докато делът на САЩ е 4.5%, но от 1959 г. насам страната е отговорна за 21.5% от задържащия топлината въглероден диоксид в атмосферата.

В ежедневието си средностатистическият канадец, саудитец и австралиец е отговорен за изпускането на 10 пъти повече въглероден диоксид в атмосферата от средностатистическия жител на Пакистан, където една трета от населението пострада от наводнения, чийто ефект беше подсилен от климатични промени.

В Катар емисиите на глава от населението са 20 пъти по-големи от тези в Пакистан, според Световната банка.

“Въпросът не е в населението, а по-скоро в моделите на потребление,” казва климатичният учен Бил Хеър от Climate Analytics. “Най-добре е, като начало, да започнем от големите замърсители на север.”

От Climate Interactive, която използва сложни компютърни симулации, които могат да бъдат променяни, за да се отчете кои фактори имат най-голямо значение в борбата с климатичните промени, са разгледали разликите по отношение на населението. Учените са открили, че приносът е съвсем малък, в сравнение с други фактори, като икономиката.

Сравнявайки два сценария за населението на ООН от 8.8 милиарда души и 10.4 милиарда, Андрю Джоунс от Climate Interactive установява, че разликата е едва 0.2 градуса по Целзий. Разликата обаче, в случай че няма цена или данък върху въглерода и при цена от 100 долара за тон, е 0.7 градуса по Целзий.

Хеър смята, че има повече от нотка на расизъм в мита, че пренаселеността е основният проблем за изменението на климата.

“Един от най-големите аргументи, които чувам, основно от мъже в страни с големи доходи, е ‘Това е просто проблем с населението,’” казва Катрин Хейхо, старши учен в The Nature Conservancy. “Нещата няма как да са по-далече от истината.”

“Най-бедните 50% в света в исторически план са отговорни за 7% от емисиите на задържащи топлината газове,” казва Хейхо. “Ако обаче погледнете кои са страните, които понасят основната тежест от климатичните промени, в челото на списъка са държави, като Малави, Мозамбик, Сенегал и Афганистан.”

Дори и вътре в самите страни най-богатите хора причиняват най-голямо замърсяване с въглерод, казва Хеър. Като цяло “80% от населението е отговорно за малка част от емисиите.”

Населението по света расте основно в Субсахарска Африка и Южна Азия, “а тези региони допринасят с най-малко за предизвиканите от човека климатични промени,” казва Колет Роуз, координатор на проекти в Берлинския институт за развитие на населението.

Осем нации - пет в Африка и три в Азия, ще са отговорни най-малко за половината от ръста на населението в периода от сега до 2050 г., казва Роуз. Това са Египет, Етиопия, Танзания, Нигерия, Демократична република Конго, Пакистан, Индия и Филипините.

Ръстът на населението в световен мащаб се е забавил значително, вероятно ще достигне пик този век и в момента е по-малко от 1% на година, казва Роуз. Въглеродните емисии обаче растат с по-бързи темпове - с 1% повече тази година, отколкото през 2021 г.

Въпросът за населението и климата създава проблеми за природозащитните организации и официалните лица.

“Населението е въпрос, с който никой не иска да се занимава от самото начало, защото е прекалено политически чувствителен,” казва Джоана Дипледж, историк по климата в Кеймбриджкия университет. “Има много измерения, най-вече във връзка с религията и обвиненията в расизъм — ръстът на населението е концентриран най-вече в страни, в които хората не са с бял цвят на кожата, разбира се.’’

Дълго време Клубът Сиера насърчава усилията за контролиране на световното население - допреди няколко десетилетия, когато природазащитната организация разглежда по-основно въпроса и прави разбивка на данните, казва президентът на клуба Рамон Крус.

Те установяват, че проблемите се дължат повече на свръхпотреблението и на използването на изкопаеми горива, като тези проблеми биха били същите “при 6 милиарда, 7 милиарда или 8 милиарда” население, казва той.