Най-богатият човек в Азия Гаутам Адани казва, че е пристрастен към ChatGPT - мощния нов инструмент, който общува с потребители по един зловещо убедителен начин.

В пост в LinkedIn от миналата седмица 60-годишният индийски бизнесмен заяви, че пускането на ChatGPT е било “трансформиращ момент в демократизацията на изкуствения интелект, като се имат предвид поразителните му възможности, както и комични провали.”

Милиардерът призна, че е “пристрастен до известна степен” към ChatGPT, откакто е започнал да го използва.

Инструментът, който компанията за проучвания в сферата на изкуствения интелект OpenAI направи наличен за всички в края на миналата година, предизвика дискусии за това как услугите с “генеративен AI”, които могат да превръщат подсказки в оригинални есета, истории, песни и изображения след обучение с огромни масиви от онлайн данни, биха могли да трансформират радикално начина, по който живеем и работим.

Някои хора твърдят, че той ще остави творци, учители, програмисти и писатели без работа. Други са по-оптимистични, като смятат, че инструментът ще позволява на служителите да се справят по-ефективно със задачите си за вършене.

Адани казва в поста си, че генеративният AI крие “потенциал и опасност”, както силиконовия чип. 

“Преди близо пет десетилетия напредъкът в проектирането и масовото производство на чипове изведе САЩ пред останалата част от света и доведе до възхода на много партньорски държави и технологични компании, като Intel, Qualcomm, TSMC и т.н.,” пише още Адани.

“Това също така проправи пътя на по-прецизните оръжия, които се използват в съвременните военни сражения с инсталирането на повече чипове от когато и да било”.

Надпреварата в сферата на генеративния AI бързо ще “толкова сложно и заплетено, колкото и продължаващата война при силициевите чипове,” допълва той.

Индийският инфраструктурен магнат смята, че Китай има предимство пред САЩ в надпреварата при изкуствения интелект, тъй като през 2021 г. китайски учени са публикували два пъти повече академични трудове по темата, в сравнение с американските си колеги.