Вечерта на 26 ноември 2008 г. Гаутам Адани, който тогава е 10-ият най-богат човек в Индия, вечеря в ресторант в луксозния хотел Taj Mahal в Мумбай, когато вижда как въоръжени мъже нахлуват в хотела, стрелят напосоки и хвърлят гранати.

Десетимата тежко въоръжени пакистанци, пристигнали по море същата вечер, се разделят на групи, похищават автомобили и нападат различни мишени в града, в това число и два луксозни хотела.

Продължилата 60-часа обсада на града води до смъртта на 166 души и до влошаване на отношенията между Индия и Пакистан.

На по-късен етап Адани разказва пред списание India Today, че служители скрили набързо вечерящите в ресторанта в мазе на хотела за няколко часа, а след това ги преместили в зала на по-горен етаж, докато кръвопролитията навън продължавали.

В онази зала имало около 100 човека, като "някои се криели под дивани, а други просто се молели за живота си". Адани си спомня, че той седял на диван, казвал на останалите гости да имат "вяра в Господ" и говорил по телефона с притесненото си семейство в Ахмедабад, който се намира на повече от 500 км от Мумбай, докато шофьорът и охранителят му чакали в колата отпред.

След като прекарват нощта в залата, Адани и останалите хора са изведени през заден вход, а командоси отцепват хотела на следващата сутрин. "Видях смъртта на разстояние около 5 метра", разказва Адани пред журналисти, след като се връща с частния си самолет в Ахмедабад по-късно същия ден.

Около 14 години по-късно Адани, който сега е на 60 години, вече е третият най-богат човек в света, като преди него са единствено Илон Мъск и Джеф Безос.

Той управлява огромен бизнес конгломерат, който включва от пристанища до енергийни компании, в това число и седем публични дружества, 23 000 служители и пазарна капитализация от над 230 млрд. долара.

Той попадна в новините тази седмица, защото е близо до придобиването на най-уважаваната новинарска мрежа в Индия NDTV, което би представлявало първото му голямо навлизане в медийната сфера.

Много преди прекъсналият образованието си, за да стане трейдър, Адани да се превърне в милиардер с непреклонен апетит към риска, той се спасява на косъм. През януари 1998 г. група въоръжени мъже отвличат от колата им Адани и негов сътрудник с искане за откуп.

Двама от заподозрените са освободени през 2018 г., след като бизнесменът и неговият сътрудник "така и не се явяват, за да дадат показания, въпреки че са призовани многократно от съда".

Адани, който не обича публичността, не говори за тези инциденти, с изключение на един случай, в който казва пред журналист, че "в живота му е имало няколко много злощастни инцидента".

След като прекъсва образованието си, когато е на 16 г., Адани се мести в Мумбай, като започва да търгува с диаманти в оживения търговски район на града. Това неговото начинание не продължава много дълго и две години по-късно той сe връща в родния си щат Гуджарат, за да ръководи фабрика за производство на опаковки заедно със свой брат.

Адани, който произхожда от семейство на текстилни търговци от средната класа, създава първата си компания за търговия със суровини през 1998 г. В следващите 24 години неговите компании, които не се притесняват да трупат задължения, диверсифицират дейността си към пристанища, мини, железници, инфраструктура, електроенергия и недвижими имоти, което - по думите на пазарен наблюдател - го прави "вероятно най-агресивния от новото поколение индийски бизнесмени".

Днес Адани е безспорният инфраструктурен магнат на Индия. Той притежава втората най-голяма компания за производство на цимент в страната, 13 пристанища, в това число и най-голямото в страната в Мундра, както и управлява няколко летища.

Адани също така строи най-голямата магистрала в Индия между Делхи и Мумбай.

Със своите шест електроцентрали на въглища, Адани е най-големият частен играч в сектора на електроенергията в Индия. В същото време, той е поел ангажимент да инвестира 50 млрд. долара в зелен въглерод и да управлява 8 000 км газопроводи.

Той също така е придобил мини за въглища в Индонезия и Австралия и има за цел да се превърне във водещия играч в сферата на възобновяемите енергийни източници до 2030 г.

Цялото това разрастване на бизнеса на Адани не минава без противоречия. Неговите близки отношения с Нарендра Моди по време на първия му мандат като министър на щата Гуджарат и сега като премиер на Индия карат критиците му да сочат неговата бизнес империя като пример за приятелски капитализъм.

Притежавана от Адани мина за въглища в Австралия се превърна в огнище на спорове между групи за и против добива на въглища и години наред имаше проблеми с властите.

Уебсайт на име AdaniWatch, който се управлява от австралийска организация, твърди, че "осветлява злодеянията на Adani Group по цялата земя". От компанията пък отричат да са нарушавали законите в Австралия.

През 2012 г. властите в Индия обвиниха Моди, че в ролята си на министър на щата Гуджарат е предоставял евтино гориво от държавна компания на Адани и други бизнесмени.

През 2017 г. журналист написа поредица от статии, в които твърди, че Адани получава благосклонно отношение под управление на Моди. Компаниите на Адани и правителството на Моди нееднократно са отхвърляли подобни обвинения.