Хеджфондът Citadel на Кен Грифин е спечелил рекордните 16 млрд. долара на клиентите си през 2022 г.

С това той подобри предходното върхово постижение, постигнато от Paulson & Co. на Джон Полсън през 2007 г.

Неговият хеджфонд спечели рекордните за времето си 15 млрд. долара, след като заложи срещу високорисковите ипотечни облигации.

Сделката тогава беше описана като най-добрата за всички времена в едноименната книга на Грегъри Зъкърман ("Най-добрата сделка за всички времена").

От LCH са изчислили, че топ 20 на най-големите хеджфондове в САЩ са донесли съвкупните 22.6 млрд. долара на клиентите си, като само осем от тях отчитат загуби.

Като цяло обаче индустрията се представи доста слабо през миналата година, тъй като инвеститорите понесоха загуби за 208 млрд. долара.

Средната доходност на фондовете от топ 20 възлиза на 3.4%, докато индустрията отчита загуби от средно 8.2%.

Годишната класация на LCH показва представянето на хеджфондовете от 2010 г. насам.

Като цяло фондовете от топ 20 са спечелили съвкупните 691.6 млрд. долара от стартирането на дейността си. Това възлиза на 49% от цялата печалба на сектора.

Най-големи печалби генерират Citadel и Bridgewater на Рей Далио – съответно 65.9 и 58.4 млрд. долара, както и DE Shaw, и Millennium (51.9 и 50.4 млрд. долара).

Soros Fund Management до момента е с печалби за 43.9 млрд. долара, но без да се има предвид резултата му от последната година, който все още не е обявен.